Sasaran 30 Peratus Wanita Sebagai Pembuat Keputusan Akan Dicapai

SEREMBAN: Sasaran untuk meletakkan 30 peratus wanita sebagai pembuat keputusan (decision maker) dalam sektor swasta menunjukkan perkembangan bertambah baik, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil. Katanya, golongan wanita telah pun berada dalam kelompok pembuat keputusan di beberapa buah syarikat swasta seperti Maybank dan Sistem Penerbangan Malaysia (MAS).

Sasaran tersebut menunjukkan isyarat positif dan berjalan dengan lancar sekali gus menggambarkan telah wujud kesedaran di kalangan swasta terhadap sumbangan wanita, kata Shahrizat kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Wanita 2011 di sini, Khamis. Katanya, sasaran itu membolehkan wanita yang berkelayakan dan berpengalaman mendapat kedudukan yang lebih baik yang sebelum ini banyak dikuasai lelaki. Sasaran berkenaan itu pernah diulas oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memberi lebih peluang kepada wanita dan bukan satu bentuk kuota. Shahrizat memuji kerajaan Negeri Sembilan yang aktif dan terbuka dalam melibatkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam aktiviti wanita di negeri ini. Turut hadir pada majlis itu Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan dan Yang Dipertua Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita Malaysia (NWCO) Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumudin. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

12 Anggota Penyeludupan Dadah Ditahan

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain