Eksekutif Syarikat Didenda RM5,000 Sogok Polis Trafik RM50

SHAH ALAM: Gara-gara memberi rasuah RM50 kepada seorang anggota polis, seorang eksekutif logistik sebuah syarikat pembuatan dikenakan denda RM5,000 atau penjara dua bulan penjara oleh Mahkamah Sesyen di sini, pada Isnin.

Hakim Asmadi Hussin menjatuhi hukuman itu selepas R.Segarananthan, 27, mengaku bersalah terhadap tuduhan pilihan mengikut Seksyen 214 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tiga tahun dan denda. Segarananthan didakwa memberi rasuah kepada Sarjan Mohd Amir Mohd Yassin yang bertugas di Balai Polis Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan, sebagai dorongan untuk tidak mengeluarkan saman kepadanya kerana memandu keretanya tanpa mempunyai cukai jalan yang sah.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Batu Ujur, Klang dekat sini, pada 10 malam 23 Julai lepas.

Segarananthan sebelum ini didakwa mengikut Seksyen 17 (b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Peguam Silas Seenivasagam, yang mewakili tertuduh memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan dengan alasan anak guamnya telah insaf atas perbuatannya dan telah memperbaharui cukai jalannya.

Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Ng Siew Wee pula memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana walaupun nilai yang terlibat kecil tetapi tindakan tertuduh memberi rasuah kepada seorang penjawat awam adalah satu kesalahan.

Hakim Asmadi kemudian berkata tertuduh bernasib baik kerana ditawarkan dengan pertuduhan pilihan.

"Kalau pertuduhan asal (mengikut Akta SPRM) saya tidak akan teragak-agak hantar awak ke penjara.

"Cukai jalan kamu tamat tempoh 24 Jun dan adalah sangat bahaya memandu tanpa cukai jalan. Kalau langgar orang mati satu hal, kalau patah riuk atau lumpuh, macam mana?" kata Hakim Asmadi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain