Timbalan Speaker DUN, Tujuh Menteri Muda Baru Angkat Sumpah - Semasa | mStar

Timbalan Speaker DUN, Tujuh Menteri Muda Baru Angkat Sumpah

KUCHING: Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak baru dan tujuh muka baru yang dilantik menjadi Menteri Muda mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Negeri Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng, Jumaat.

Upacara mengangkat sumpah yang berlangsung di Dewan Lapau, bangunan DUN Sarawak baru disaksikan oleh Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, Menteri Kabinet negeri dan ketua-ketua jabatan kerajaan.

Mendahului acara ialah upacara angkat sumpah Timbalan Speaker DUN Sarawak iaitu Datuk Roland Sagah Wee Inn dan diikuti angkat sumpah tujuh Menteri Muda baru.

Menteri Muda berkenaan ialah Rosey Yunus, Robert Lawson Chuat Vincent, Julaihi Narawi, Abdul Karim Hamzah, Datuk Len Talif Salleh, Dr Jerip Susil dan Liwan Lagang.

Abdul Taib ketika mengumumkan senarai Kabinet negeri Rabu lalu melantik Rosey dan Lawson sebagai Menteri Muda di Kementerian Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga; Julaihi sebagai Menteri Muda Pembangunan Industri (Pelaburan dan Promosi) dan Menteri Muda Pembangunan Luar Bandar, Abdul Karim sebagai Menteri Muda Perumahan dan Menteri Muda Pembangunan Sosial (Pembangunan Belia).

Len Talif dilantik sebagai Menteri Muda Perancangan Sumber dan Alam Sekitar dan Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Promosi Pendidikan Teknikal); Dr Jerip sebagai Menteri Muda Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti (Kesihatan Awam) dan Liwan sebagai Menteri Muda Pembangunan Sosial (Kebudayaan dan Warisan). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiga Pegawai SPRM Dikenakan Ikat Jamin Polis

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain