PM Bakal Bentang Usul Mansuh 2 Akta Minggu Depan - Semasa | mStar

PM Bakal Bentang Usul Mansuh 2 Akta Minggu Depan

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau akan membentangkan usul memansuhkan Akta Buang Negeri 1956 dan Akta Kediaman Terhad 1933 pada sesi persidangan Dewan Rakyat minggu depan.

Katanya pindaan ke atas Seksyen 27 Akta Polis 1967 akan dibentangkan pada November ini manakala usul pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang akan digantikan dengan dua akta baru akan dibentangkan pada Mac tahun depan.

"Yang mana boleh kita buat cepat, kita buat cepat.

"Kita kena beri tumpuan supaya langkah menepati hasrat dan tujuan. Kita tidak boleh terburu-buru. Ada banyak perkara yang perlu dikaji dengan teliti," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno, di sini pada Jumaat.

Presiden Umno itu berkata Majlis Tertinggi Umno memberi sokongan penuh kepada pengumuman beliau pada malam menjelang Hari Malaysia 15 September lepas untuk memansuhkan beberapa enakmen termasuk Ordinan Darurat, Akta Kediaman Terhad 1933 serta pemansuhan ISA yang akan digantikan dengan dua akta baru.

Beliau berkata langkah untuk memansuhkan beberapa akta dilihat sebagai pelengkap kepada proses transformasi yang bermula dengan Program Transformasi Kerajaan (GTP), Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan terkini ialah Program Transformasi Politik (PTP).

"Ini menunjukkan bahawa kita mempunyai agenda yang komprehensif dan menyeluruh untuk membawa negara kita menjurus kepada sebuah negara yang bukan sahaja maju daripada segi ekonomi tapi juga dapat menjadi sebuah negara yang sejajar dengan negara lain yang mengamalkan demokrasi, yang dikatakan demokrasi moden yang progresif," katanya.

Najib menerusi Perutusan Khas Hari Malaysia mengumumkan ISA akan dimansuhkan dan dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal bagi memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara. Katanya undang-undang baru itu akan digubal di bawah 'semangat serta payung' Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah.

Dalam perutusan itu juga, beliau turut mengumumkan pemansuhan Akta Buang Negeri 1959 selain akan mengkaji semula secara komprehensif Akta Kediaman Terhad 1933, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 dan Seksyen 27 Akta Polis 1967. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PNB Beli 23.5 Juta Saham SP Setia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain