Pengerusi Koperasi Didenda RM30,000 Mengaku Sebabkan Kerugian, Ambil Deposit - Semasa | mStar

Pengerusi Koperasi Didenda RM30,000 Mengaku Sebabkan Kerugian, Ambil Deposit

JOHOR BAHARU: Seorang pengerusi koperasi didenda sejumlah RM30,000 setelah mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Selasa terhadap tuduhan memindahkan wang koperasi dan menjalankan aktiviti skim perniagaan dengan mengambil deposit daripada bukan anggota koperasi tanpa kelulusan Suruhanjaya Koperasi Malaysia tiga tahun lalu.

Hakim Nu'aman Mahmud Zuhudi mengenakan hukuman itu terhadap Suliman @ Sulaiman Saidali, 49, pengerusi Koperasi Chaya Berhad, yang dituduh menyebabkan koperasi itu kerugian apabila memindahkan wang koperasi berjumlah RM772,000 ke akaun SBBS Trading serta pihak-pihak yang berkaitan dengannya di alamat 54B, Jalan Molek 2/2, Taman Molek, di sini antara Julai 2008 dan Mac 2009.

Dia didakwa mengikut Seksyen 45(1), Akta Koperasi 1993 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 45(4) akta yang sama, yang boleh didenda tidak melebihi RM200,000, jika sabit kesalahan.

Suliman, juga dituduh menjalankan aktiviti skim perniagaan di bawah program keusahawanan dengan mengambil deposit daripada bukan anggota koperasi tanpa kelulusan SKM di nombor 26A & 28A, Jalan Kebudayaan 7, Taman Universiti, Skudai, di sini, antara Julai dan Disember 2008.

Bagi pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 50(e) Akta Koperasi dan Seksyen 91(1)(c) akta tersebut serta boleh dihukum di bawah Seksyen 91(2) akta yang sama, yang memperuntukkan hukuman denda RM100,000 dan sebagai tambahan boleh didenda harian RM100 bagi setiap hari kesalahan itu berterusan selepas sabitan.

Bagi tuduhan pertama, Hakim Nu'aman mengenakan hukuman denda RM20,000 atau penjara lapan bulan dan bagi tuduhan kedua, hukuman denda RM10,000 atau penjara enam bulan.

Pendakwaan dilakukan pegawai pendakwa daripada SKM, Kamarulzaman Mohamad Buhari dan Khairul Azmi Sahari, manakala tertuduh tidak diwakili peguam. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain