Pengguna Sanggup Berbelanja Mewah Untuk Status - Semasa | mStar

Pengguna Sanggup Berbelanja Mewah Untuk Status

PETALING JAYA: Walaupun kos sara hidup semakin tinggi, pengguna di Malaysia ligat membelanjakan duit untuk barangan berjenama mahal, demikian menurut Persekutuan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca).

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Paul Selvaraj berkata, pengguna tidak membeli barangan yang berharga lebih murah sebaliknya memilih barangan berjenama yang biasanya lebih mahal.

"Hal ini menunjukkan bahawa kita telah menjadi masyarakat yang materialistik," katanya.

Beliau berkata sedemikian di perbincangan meja bulat bertajuk "Pertahankan Poket Anda" yang membincangkan isu kos sara hidup yang tinggi, anjuran akhbar The Star, baru-baru ini.

Katanya, masyarakat negara ini menjadi obses dengan barangan berjenama sehingga mamandang sepi barangan dengan harga lebih murah yang dianggap mereka kurang berkualiti.

"Rupa luaran telah menjadi lebih penting berbanding kegunaan. Mereka membeli kereta bukan untuk membawa mereka dari satu tempat ke satu tempat yang lain tetapi untuk membuat mereka berasa hebat.

"Ia mengenai sistem nilai kita. Contohnya seseorang membeli sebuah kereta Honda City walaupun hanya mampu memiliki Perodua Kancil," kata Selvaraj.

Antara ahli panel lain dalam perbincangan tersebut termasuklah Setiausaha Agung Persatuan Rangkaian Peruncit Malaysia, Valeri Choo, Pengarah Komunikasi Pemasaran Carrefour(Malaysia dan Singapura), Low Ngai Yuen, Pengarah NKRA/NKEA Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan JPM (Pemandu), D. Ravindran, Pengurus Kanan Pemandu, Philip See dan Pengarang Eksekutif The Star, Datuk Wong Sai Wan.

Wong pula menambah bahawa hukum asas tentang fahaman penggunaan bijak adalah berbelanja mengikut kemampuan dan beringat ketika berbelanja.

"Anda boleh keluar dengan pelbagai formula, tetapi anda mesti berbelanja kurang daripada jumlah yang anda perolehi.

Setiap orang juga perlu memperuntukan 30% daripada pendapatan mereka untuk hal kecemasan," katanya. "Perancangan kewangan adalah lebih daripada sekadar keupayaan untuk menguruskan wang tetapi adalah nilai yang dipupuk pada usia muda." kata Choo bersetuju dengan Wong.

Beliau menambah bahawa ibu bapa memainkan peranan penting sebagai contoh untuk anak-anak mereka mengetahui tentang kepentingan menyimpan wang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel