Nik Aziz Diminta Perjelas Pelaksanaan Hukum Hudud - Semasa | mStar

Nik Aziz Diminta Perjelas Pelaksanaan Hukum Hudud

KUALA LUMPUR: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat diminta menjelaskan implikasi pelaksanaan hukum hudud terhadap masyarakat bukan Islam sekiranya undang-undang Islam itu dilaksanakan di negeri itu.

Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Hasan Malek berkata Nik Abdul Aziz perlu membuat penjelasan terperinci bagi mengelak kekeliruan khususnya dalam kalangan masyarakat bukan Islam.

Hasan menyifatkan cadangan untuk memasukkan enakmen hudud ke dalam hukuman syariah negeri Kelantan sebagai "cakap-cakap kosong".

"Sudah lebih 20 tahun Pas memerintah Kelantan dan sehingga sekarang masih tidak ada apa-apa dilakukan ke arah itu (melaksanakan hukum hudud)," katanya kepada Bernama pada Isnin.

Nik Abdul Aziz semalam dilapor berkata Kelantan bercadang memasukkan enakmen hudud ke dalam hukuman syariah negeri itu untuk digunapakai oleh mahkamah syariah.

"Janganlah membohongi rakyat, politik sandiwara Pas ini hanya mengelirukan rakyat," kata Hasan.

Beliau berkata ia berbeza dengan kerajaan yang diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengambil tindakan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) setelah berjanji untuk mengkaji akta itu dua tahun lepas. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Lif Terhempas: Wanita Hamil Patah Kanan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!