KPDNKK Perkenal Kaedah 'Basket Of Brands' Banteras Jualan Barang Tiruan - Semasa | mStar

KPDNKK Perkenal Kaedah 'Basket Of Brands' Banteras Jualan Barang Tiruan

SHAH ALAM: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) kini melaksanakan kaedah 'basket of brands' (BOB) bagi memudahkannya membantu syarikat-syarikat pembuat melindungi barang-barang keluaran mereka yang sering berdepan dengan barang tiruan.

Ini meliputi pakaian, minuman keras, alat ganti kereta dan ubatan yang dikenalpasti popular di kalangan pengguna, kata Ketua Pengarah Bahagian Penguatkuasa KPDNKK Mohd Roslan Mahayudin.

Beliau berkata, dalam usaha memerangi barang tiruan, kementerian akan memberi tumpuan terhadap barang-barang yang tergolong dalam BOB.

Sehingga kini, kira-kira 20 syarikat yang mempunyai 40 cap dagangan telah bersetuju untuk menyertai program itu, katanya dalam sidang media selepas menutup Program Rakan Gerak Gempur Cetak Rompak (Rakan GGCR) di sini Ahad.

Seramai 34 penuntut dari 13 Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di negara ini menyertai program selama tiga hari anjuran KPDNKK dengan kerjasama pelbagai agensi termasuk Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Mohd Roslan berkata kaedah BOB diperkenalkan berikutan KPDNKK tidak mampu membanteras kesemua barangan tiruan yang terlalu banyak di pasaran tempatan.

"Sebab itu kita masukkan dalam satu basket dan kalau kita boleh banteras (barangan tiruan) dalam BOB, dah cukup baik dah," katanya.

Beliau berkata program BOB akan dilancarkan pada konvensyen penguatkuasaan hak ke atas harta intelek (IPR) di seluruh negara yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada 20 Okt depan.

Mengulas mengenai program Rakan GGCR, Mohd Roslan berkata ia diadakan bagi memberi pendedahan dan memperkasakan kesedaran di kalangan penuntut IPT agar lebih peka terhadap tanggungjawab dalam membanteras kegiatan cetak rompak dan penjualan barang tiruan.

"Pelajar-pelajar yang dipilih menjadi Rakan GGCR akan diberi kursus bagi meningkatkan pengetahuan tentang kempen membanteras cetak rompak.

"Pelajar ini juga berperanan menjadi perantara di IPT dan KPDNKK dengan memberi maklumat, cadangan serta komen dalam usaha menangani kegiatan cetak rompak dan barangan tiruan di negara ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Khir Toyo: RM3.5 Juta Adalah Harga Pasaran

Artikel Berikut

KSSR: Guru, Ibu Bapa Beri Maklum Balas Positif

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain