Papan Tanda Amaran Untuk Penyelama Di Pulau Redang - Semasa | mStar

Papan Tanda Amaran Untuk Penyelama Di Pulau Redang

KUALA TERENGGANU: Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) memacak papan tanda amaran 'Dilarang Sentuh' di dasar laut Taman Laut Pulau Redang semalam dalam usaha memulihara terumbu karang di pulau itu.

Pemasangan papan tanda itu dilakukan dua penyelam cilik berumur 11 tahun, Siti Nur Aqilah Nor Azlan dan Amir Hakim dengan diiringi beberapa penyelam lain yang mengibarkan Jalur Gemilang pada Program Selaman Merdeka Antarabangsa dan Pembersihan Terumbu Karang.

Pengarah JTLM Dr Sukarno Wagiman berkata peletakan papan tanda itu adalah sebagai peringatan kepada orang ramai yang menyelam di pulau berkenaan agar tidak merosakkan tumbuhan dan haiwan di dasar laut.

"JTLM sentiasa berusaha memastikan dasar laut di perairan negara sentiasa bersih dan tumbuhan di dasarnya tidak dicemari oleh penyelam atau pihak tertentu dan saya rasa bangga kerana program ini juga disertai 15 penyelam luar negara," katanya pada sidang media selepas merasmikan Program Selaman Merdeka Antarabangsa dan Pembersihan Terumbu Karang di sini, yang disertai 150 penyelam.

Antara agensi yang terlibat dalam program itu ialah Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Pertanian Perak, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Petronas Kerteh, Dorken, EcoMarine dan beberapa resort sekitar Pulau Redang.

Sukarno berkata peserta yang membersihkan dasar laut dalam itu juga berjaya menangkap 82 tapak sulaiman jenis 'Crown-of-Thorns' (COT) iaitu sejenis tapak sulaiman yang boleh membinasakan terumbu karang. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain