Erat Hubungan Malaysia-Indonesia Menerusi Industri Kreatif - Rais - Semasa | mStar

Erat Hubungan Malaysia-Indonesia Menerusi Industri Kreatif - Rais

BUKIT TINGGI (SUMATERA BARAT): Malaysia-Indonesia disaran memantapkan industri kreatif masing-masing dalam usaha memantapkan hubungan diplomatik kedua-dua negara yang sedia terjalin.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, cabang industri kreatif yang luas sesuai digunakan sebagai medium penyatuan penting khususnya di kalangan generasi muda.

"Ahli politik sahaja tidak mampu untuk melaksanakan tugas berat ini (diplomatik), sebab itu aspek budaya juga amat penting dan perlu ditekankan.

"Kita perlu wujudkan penyatuan menerusi industri kreatif antara Malaysia-Indonesia seperti animasi yang membabitkan kedua-dua negara.

"Kedua-dua negara boleh hasilkan animasi lain selain Upin dan Ipin yang popular di Indonesia, wujudkan dokumentari serta menerusi filem cereka," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Pertemuan Wartawan dan Budayawan Malaysia-Indonesia di sini, Sabtu.

Hadir sama, Menteri Komunikasi dan Informatika Indonesia, Tifatul Sembiring serta Gabenor Sumatera Barat, Irwan Prayitno.

Tambah Rais, selain kuasa politik menerusi hubungan kerajaan dengan kerajaan (G2G), kelompok kecil dalam masyarakat kedua-dua negara turut berperanan mengeratkan penyatuan tersebut.

"Biarlah pemimpin atasan jalinkan hubungan G2G, tapi ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO), penulis, persatuan, budayawan perluaskan hubungan diperingkat masyarakat kerana sayap nusantara itu besar," katanya.

Katanya lagi, kerjasama erat menerusi aspek budaya serta bahasa tidak seharusnya terhenti menerusi seminar mahupun sesi dialog.

Sebaliknya, usaha yang berterusan secara konsisten perlu diambil agar hubungan yang bersifat pasang surut kedua-dua negara dapat diatasi dengan baik.

"Selepas ini kita perlu wujudkan satu jawatankuasa bertindak untuk meneruskan usaha-usaha pemahaman dan penyatuan hubungan.

"Carilah persamaan kedua-dua negara serta jangan disebut tentang perbezaan...perbanyakkan program yang membabitkan wakil-wakil kedua-dua negara," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai cadangan Rais untuk memantapkan industri kreatif antara Malaysia-Indonesia, Menteri Komunikasi dan Informatika Indonesia berkata, usaha berkenaan memerlukan persefahaman jitu kedua-dua negara.

"Cadangan ini amat baik sekali namun ia memerlukan kesepakatan yang amat tinggi. Usaha ke arah tersebut perlu didokong oleh semua pihak," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Felcra Bayar Dividen RM85 Juta Di Pahang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain