Wajib Lulus B. Inggeris Dlm SPM: MAPIM Minta KPM Teliti Kesannya - Semasa | mStar

Wajib Lulus B. Inggeris Dlm SPM: MAPIM Minta KPM Teliti Kesannya

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) meminta Kementerian Pelajaran meneliti secara terperinci kesan syarat wajib lulus Bahasa Inggeris (BI) bagi melayakkan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menerima sijil penuh.

Setiausaha Agungnya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata Mapim tidak yakin bahawa syarat tersebut sahaja akan membolehkan negara bersaing di peringkat global dalam banyak bidang seperti perniagaan, pendidikan, politik dan penyelidikan.

"Dan jika alasan untuk memudahkan mendapat pekerjaan hanya dengan BI bermakna kementerian tidak lagi memberi perhatian mengukuhkan penggunaan Bahasa Kebangsaan dalam sektor swasta dan bahasa ini akan diperlekehkan.

"Dalam jangka masa panjang agenda meletakkan taraf penggunaan Bahasa Kebangsaan ke tahap yang lebih tinggi dalam dunia perniagaan akan terus meleset," tegasnya.

Dalam satu kenyataan di sini, hari ini Mohd Azmi berkata Mapim tidak menafikan pentingnya penguasaan BI, namun yang menjadi persoalan utama ialah proses pengajaran dan pembelajaran yang masih lemah dan ia tidak ada kaitan dengan soal wajib lulus untuk mendapat sijil penuh.

Beliau berkata, penguasaan bahasa adalah pada teknik pengajaran dan bukannya terletak kepada wajib lulus atau tidak.

"Sehubungan itu Mapim bimbang jika syarat wajib lulus boleh menyebabkan seseorang itu tidak memperolehi sijil, maka seluruh peluangnya untuk meneruskan pelajaran ke peringkat lebih tinggi akan terjejas.

"Apakah hanya kerana tidak lulus BI pelajar terbabit tidak boleh mendapat sijil penuh SPM di samping menyekat peluangnya melanjutkan pelajaran di institut pengajian tinggi," katanya.

Mohd Azmi berkata di samping itu pihak kementerian perlu terlebih dahulu mengatasi masalah tidak cukup guru BI terutama di kawasan luar bandar, dalam masa sama suatu alternatif hendaklah diambil untuk memastikan pelajar masih boleh menguasai BI dalam SPM tanpa menjadikannya syarat wajib lulus.

Beliau berkata, kementerian perlu menimbangkan bahawa penguasaan BI untuk mendapat kerja bagi setiap bekas pelajar harus dilihat secara menyeluruh terutama kesan kepada mengutamakan Bahasa Kebangsaan dalam sektor swasta.

Beliau juga berkata, penguasaan ilmu tidak boleh berlaku hanya melalui pengantar BI semata-mata, sebaliknya ilmu yang berkembang melalui bahasa lain seperti bahasa Arab, Jepun, China, Russia dan Perancis mempunyai kekuatan untuk berkembang maju. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Wakil DAP Mohon Maaf Mengenai Isu Jalur Gemilang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain