Pelajar Lelaki Perlu Ganda Usaha Untuk Ke Universiti:Rosmah

KUALA LUMPUR: Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor pada Rabu menyeru pelajar lelaki menggandakan usaha untuk mendapat tempat masuk ke universiti. Beliau berkata jurang perbezaan di antara pelajar lelaki dan perempuan di universiti tempatan amat ketara.

"Hanya 37 peratus pelajar lelaki berjaya melanjutkan pelajaran ke universiti berbanding 63 peratus pelajar perempuan.

"Apa yang penting, para pelajar akan diberi motivasi untuk sentiasa berusaha mencapai keputusan terbaik dalam pelajaran dan seterusnya berjaya menjejakkan kaki ke universiti dalam mengatasi jurang perbezaan itu," katanya.

Rosmah berkata demikian dalam ucapannya sebelum melancarkan Program Selangkah ke Universiti di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya (UM) yang berlangsung selama sehari, di sini.

Turut hadir ialah Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Naib Canselor UM Tan Sri Dr Ghauth Jasmon.

Seramai 520 pelajar tingkatan empat berbilang kaum dari 14 buah kawasan Parlimen di Selangor dan Wilayah Persekutuan dipilih mengikuti program anjuran Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Kementerian Pengajian Tinggi dan 11 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Pelajar yang terpilih terdiri daripada mereka yang berpotensi berjaya dan tidak mempunyai ahli keluarga yang pernah belajar di universiti.

Dalam program itu, pelajar mengikuti ceramah motivasi, aktiviti latihan dalam kumpulan dan dibawa melawat ke beberapa tempat di sekitar kampus UM.

Rosmah yang juga Yang Dipertua Bakti berkata program itu melambangkan keprihatinan Bakti mengenai kemajuan dan kejayaan akademik di kalangan pelajar sekolah selain dapat mewujudkan sebuah masyarakat yang berpengetahuan, terdidik dan cemerlang.

Selain itu, beliau menyeru ibu bapa dan masyarakat agar sentiasa memimpin dan membantu mengembangkan bakat para remaja agar mereka menjadi insan yang berguna pada masa depan.

"Remaja yang memiliki potensi dan bakat harus diasuh dan dididik dengan sempurna supaya dapat memberi sumbangan kepada keluarga, masyarakat dan negara," kata beliau.

Sementara itu, seorang peserta, Mahirah Haidar Mohamad Helmi, 16, berkata dia amat bertuah kerana terpilih menyertai program itu dan menanam cita-cita menjadi seorang yang berjaya.

"Saya berasa bertuah dan gembira kerana dipilih berada di sini bersama pelajar-pelajar lain serta mendapat gambaran mengenai kehidupan sebagai pelajar universiti," katanya.

Mohamad Ikmal Kamaruddin, 16, yang bercita-cita menjadi seorang akauntan berkata melalui program itu, dia dapat melengkapkan diri untuk menjadi seorang pelajar universiti kelak.

"Saya seronok kerana berpeluang didedahkan kepada pengajian di universiti seterusnya membolehkan saya membuat perancangan awal," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Adik Dakwa Abang Dipukul Dalam Tahanan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain