Tindakan Lain Boleh Diambil Terhadap Mat Sabu: Tun Haniff - Semasa | mStar

Tindakan Lain Boleh Diambil Terhadap Mat Sabu: Tun Haniff

PUTRAJAYA: Bekas Ketua Polis Negara, Tun Haniff Omar berpendapat Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bukanlah tindakan yang perlu diambil terhadap Mohamad Sabu berikutan kenyataannya yang menganggap komunis sebagai hero dalam tragedi serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong di Johor.

Ini kerana, menurut beliau, kenyataan Timbalan Presiden PAS itu tidak memberi ancaman kepada keselamatan negara, namun siasatan boleh dijalankan terhadapnya di bawah Seksyen 505 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan melibatkan kenyataan yang mendatangkan khianat awam atau Akta Hasutan.

"Siasatan boleh dijalankan di bawah Seksyen 505 Kanun Keseksaan kerana banyak pihak terperanjat dan cemas dengan kenyataannya. Beliau telah membuatkan orang ramai marah.

"Akta Hasutan juga boleh digunakan sebab dia kata, kalau PAS berkuasa (memerintah), dia akan ubah sejarah (negara ini). Ada implikasinya kalau kita teliti perkara ini secara mendalam kerana di situ terdapat bibit-bibit hasutan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein di sini hari ini.

Ahad lepas, Hishammuddin dipetik sebagai berkata kenyataan Mohamad Sabu tidak mengancam keselamatan negara dan oleh itu bukan satu opsyen untuk menyiasat beliau mengikut ISA.

Hishammuddin berkata terpulang kepada Peguam Negara untuk mengambil sebarang tindakan terhadap Mohamad Sabu berhubung kenyataannya itu.

Mengulas lanjut, Haniff berkata beliau melihat Mohamad Sabu tidak menyesal dengan kenyataan yang dikeluarkannya itu.

"Dia sudah jauh tersilap daripada segi fakta dan daripada segi sentimen (orang ramai). Saya nyatakan perkara ini kerana saya tengok dia tidak menyesal, yang mana kalau dia menyesal, dia akan cakap dia terlanjur (keluarkan kenyataan sedemikian)," katanya.

Haniff berkata Peguam Negara juga perlu mengambil kira kepentingan awam apabila menentukan sama ada tindakan perlu diambil terhadap Mohamad Sabu atau sebaliknya.

"Sekiranya laporan siasatan telah dimajukan kepada Peguam Negara dan tidak cukup bukti, maka laporan itu perlu dikembalikan kepada polis secepat mungkin," katanya.

Sementara itu, bercakap kepada pemberita selepas perjumpaan hari ini, Hishammuddin berpendapat adalah penting bagi beliau untuk berinteraksi dengan bekas-bekas pegawai kanan polis itu bagi mendapatkan pandangan mereka berhubung perkara berkenaan.

"Perjumpaan hari ini cukup bermakna dan saya lihat sesuatu yang berlaku sebagai hikmah. Jangan perlekehkan dan ambil mudah pengorbanan mereka yang telah pastikan negara kita masih lagi berdaulat.

"Jangan disebabkan politik, kita buta sejarah sehingga boleh memecah-belahkan masyarakat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel