suria

Laporan Mengenai Dakwaan Terhadap Polis Sedia Dibentangkan Ke Kabinet

PUTRAJAYA: Laporan oleh tiga jawatankuasa khas untuk menyiasat tuduhan terhadap pasukan polis selepas perhimpunan haram 9 Julai lepas, telah siap dan sedia dibentangkan ke kabinet dalam tempoh terdekat, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Katanya walaupun secara peribadi beliau berpendapat laporan itu perlu didedahkan kepada orang ramai, terpulang kepada kabinet sama ada untuk berbuat demikian atau sebaliknya.

"Kalau ada pihak tidak ikut prosedur, maka itu juga mesti didedahkan," katanya selepas mengadakan perjumpaan dengan bekas-bekas Ketua Polis Negara dan Timbalan Ketua Polis Negara di pejabatnya di sini, Selasa.

Antara yang hadir ialah Tun Haniff Omar, Tan Sri Norain Mai dan Datuk Hussin Ismail. Turut hadir Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar dan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Tan Sri Mahmood Adam.

Bukit Aman telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk menyiasat enam tuduhan terhadap pasukan polis yang kononnya bertindak ganas semasa perhimpunan haram itu.

Mengenai perjumpaan hari ini, Hishammuddin berkata, ia bertujuan mencari jalan bagi memperkasakan Polis Diraja Malaysia termasuk menjaga kebajikan anggotanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

UPP Rampas Rokok Di Parkir Tokong

Artikel Berikut

Artikel Lain