M'sia Sertai Protokol Pilihan UNCRC, Rang Undang-undang Dibentang Tahun Depan

KUALA LUMPUR: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pada Selasa mengumumkan Kabinet telah bersetuju dengan cadangan kementerian untuk menyertai dua Protokol Pilihan dalam perjanjian tambahan Konvensyen Hak Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNCRC) yang melindungi hak kanak-kanak.

Cadangan penyertaan dalam kedua-dua Protokol Pilihan ini menunjukkan pengukuhan kerajaan dalam memberi perlindungan kepada kanak-kanak daripada eksploitasi seksual dan pemerdagangan kanak-kanak dan juga memberi perlindungan daripada melibatkan diri dalam konflik senjata.

"Kami akan bekerjasama dengan agensi-agensi dan kementerian lain seperti Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pelajaran untuk menentukan beberapa isu seperti eksploitasi kanak-kanak ditangani sebaik mungkin.

"Kita juga akan bekerjasama untuk mengolah beberapa program bagi membuktikan Malaysia mengambil berat isu-isu eksploitasi kanak-kanak ini," katanya yang ditemui pada pelancaran laporan Unicef 2011 The State of the World's Children (SOWC) di Pasar Seni di sini, Khamis.

Cadangan tersebut yang disertakan dengan isu-isu berkaitan kanak-kanak akan dibentangkan di Parlimen pada tahun depan untuk penggubalan akta hak dan perlindungan kanak-kanak.

Tambahnya, kerajaan sangat komited dan mengambil serius isu eksploitasi kanak-kanak.

"Jika tiada usaha untuk mengawal isu ini ia akan menjadi satu penyakit sosial yang serius.

"Kita tidak akan membenarkan Malaysia menjadi negara hos atau negara transit untuk proses pemerdagangan dan eksploitasi kanak-kanak," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain