MB Terengganu Beri Amaran Pelajar Tajaan Jangan Libat Politik - Semasa | mStar

MB Terengganu Beri Amaran Pelajar Tajaan Jangan Libat Politik

KUALA TERENGGANU: Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said pada Khamis memberi amaran kepada pelajar tajaan kerajaan negeri yang menuntut di luar negara supaya memberi perhatian kepada pelajaran mereka dan tidak terbabit dalam politik.

"Saya bagi amaran awal-awal, kita tidak akan bertolak ansur dalam hal ini kerana kita beri mereka biasiswa untuk belajar dan bukan terbabit dalam politik," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan dengan pelajar luar negara dan penyampaian wang pendahuluan dari Yayasan Terengganu (YT) di sini.

Jika mereka tidak mahu belajar, kerajaan boleh memberi peluang itu kepada pelajar-pelajar lain, katanya.

Katanya ada pemimpin politik pembangkang yang pergi ke luar negara dan menghasut pelajar Malaysia supaya menentang kerajaan.

Ahmad berkata, kerajaan negeri memberikan biasiswa dan bantuan pelajaran bagi membolehkan pelajar membantu keluarga dan berkhidmat untuk negara apabila tamat pengajian kelak dan bukannya bertindak menentang kerajaan.

"Kita tidak kisah sama ada dia nak jadi calon pembangkang ke atau menyertai mana-mana parti politik asal dia mendapat kejayaan cemerlang dulu dalam bidang pelajaran," katanya.

Ahmad berkata kerajaan telah memperuntukkan lebih RM4 juta untuk memberi wang pendahuluan melalui yayasan itu tahun ini kepada 96 orang pelajar bagi melanjutkan pengajian di seberang laut.

Katanya sebahagian besar daripada pelajar itu akan belajar di Jordan manakala yang lain di Rusia dan United Kingdom. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain