Jab. Veterinar Akan Keluarkan Rating Untuk Pusat Pemeliharaan Haiwan Kesayangan Serta Klinik Haiwan - Semasa | mStar

Jab. Veterinar Akan Keluarkan Rating Untuk Pusat Pemeliharaan Haiwan Kesayangan Serta Klinik Haiwan

PETALING JAYA: Jabatan Perkhidmatan Veterinar akan mengeluarkan senarai rating untuk organisasi yang mengendalikan haiwan termasuk haiwan peliharaan untuk rujukan dan makluman mereka yang memelihara binatang kesayangan.

Ini termasuklah langkah menyenaraikan klinik-klinik haiwan dan juga hotel binatang peliharaan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Abd Aziz Jamaluddin berkata, pihaknya akan melaksanakan sistem rating ini dalam tempoh yang segera supaya ia boleh dijadikan panduan srta rujukan untuk peminat haiwan memilih pusat rawatan, organisasi serta hotel binatang peliharaan.

Katanya, pihak jabatan sedang bekerjasama dengan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam usaha mereka meletakkan satu piawaian yang standard kepada pusat-pusat pemeliharaan binatang kesayangan.

"Misalnya kami akan meletakkan rating seperti kelas A, B atau C kepada organisasi, klinik atau pusat pemeliharaan binatang kesayangan berasaskan kebersihan, keadaan sekeliling dan sebagainya," ujar beliau.

Ahad lalu, lebih kurang 300 ekor kucing peliharaan telah diselamatkan oleh orang ramai dengan bantuan pihak berkuasa apabila berita mengenai bagaimana kucing-kucing ini dibiarkan kelaparan oleh sebuah hotel binatang peliharaan yang berpusat di Damansara Damai dan Desa Moccis Sungai Buloh terdedah di dalam internet.

Apabila premis itu dipecah masuk, mereka dapati, sembilan ekor kucing telah pun mati manakala yang lain sama ada dibiarkan tanpa makanan dan minuman serta berada dalam keadaan yang sangat kotor.

Orang ramai telah menghantar kucing peliharaan mereka ke hotel tersebut kerana pulang ke kampung untuk menyambut hari raya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain