Demam Denggi Turun 63 Kes Berbanding 365 Kes Sebelumnya - Semasa | mStar

Demam Denggi Turun 63 Kes Berbanding 365 Kes Sebelumnya

KUALA LUMPUR: Sebanyak 302 kes demam denggi dengan satu kematian dilaporkan bagi tempoh 21 sehingga 27 Ogos lepas berbanding 365 kes tanpa kematian pada minggu sebelumnya.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Datuk Dr Hasan Abdul Rahman berkata ke demam denggi pada minggu ke-34 menurun 63 kes atau 17 peratus, namun terdapat tiga buah negeri yang menunjukkan peningkatan.

"Berbanding minggu lepas, Negeri Sembilan mencatat peningkatan tujuh kes, Sarawak lima kes dan Perlis menunjukkan peningkatan sebanyak dua kes," katanya dalam satu kenyataan, Jumaat.

Dr Hasan berkata terdapat satu kematian demam denggi dilaporkan di Negeri Sembilan melibatkan seorang wanita berusia 26 tahun yang bekerja sebagai penoreh getah.

"Beliau mula demam pada 7 Ogos dan mendapat rawatan di klinik swasta tetapi telah dihantar ke Unit Kecemasan Hospital Jempol pada 9 Ogos dan mendapati masih tidak pulih," katanya.

Beliau berkata wanita itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi pada 11 Ogos dan meninggal dunia akibat 'Dengue Shock Syndrome' pada 21 Ogos lalu.

"Terdapat pembiakan nyamuk aedes di kawasan kediaman pesakit dan pihak kami telah menjalankan aktiviti kawalan seperti semburan kabus di semua kediaman sekitar tempat tinggal pesakit," katanya.

Bermula Januari sehingga 27 Ogos lepas, 13,402 kes demam denggi dengan 22 kematian dilaporkan berbanding 32,688 kes dan 103 kematian bagi tempoh sama tahun lepas.

Kes demam denggi, yang dipantau di seluruh negara, mendapati terdapat 63 lokaliti disyaki terlibat berbanding 58 lokaliti pada minggu sebelumnya.

"Dua lokaliti dikenal pasti yang melibatkan 36 kes Demam Denggi iaitu Taman Melati Utama (Platinum Hill), Setapak, Kuala Lumpur serta Seksyen 4 (Teres) daerah Petaling, Selangor. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dua Laporan Polis Terhadap Mat Sabu

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

14 ciri WhatsApp yang mungkin anda tak tahu

Model Playboy buah hati baharu Neymar