Kedai Rakyat 1Malaysia Diperluas Ke Seluruh Negara

KUCHING: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yakin konsep Kedai Rakyat 1Malaysia boleh diperluaskan lagi ke seluruh negara termasuk ke kawasan luar bandar di Sabah dan Sarawak.

Timbalan menterinya Datuk Rohani Abdul Karim berkata Kedai Rakyat 1Malaysia mampu menawarkan barang dengan jenama '1Malaysia' pada harga lebih rendah sehingga 40 peratus berbanding harga di pasar raya ataupun kedai runcit yang lain.

"Kerajaan mahu memastikan rakyat ada pilihan dalam membuat pembelian barang dan dengan adanya Kedai 1Malaysia mereka boleh memilih sama ada mahukan produk berjenama ataupun produk 1Malaysia yang setaraf dari segi kualiti," katanya kepada Bernama.

Rohani berkata pihak yang berminat dengan konsep kedai itu boleh memohon permit penggunaan paten jenama 1Malaysia daripada Jabatan Perdana Menteri dan memenuhi syarat yang ditetapkan oleh KPDNKK.

Menurutnya KPDNKK merancang mewujudkan sekurang-kurangnya 100 lagi kedai seperti itu di seluruh negara dan tidak hanya bertumpu di kawasan bandar utama.

Pada 22 Jun lalu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merasmikan Kedai Rakyat 1Malaysia pertama di stesen LRT Kelana Jaya.

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain