Kembangkan Budaya Rumah Terbuka Untuk Eratkan Hubungan Kaum - Abdullah

KEPALA BATAS: Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi mahu rakyat mengembangkan budaya rumah terbuka bagi mengeratkan lagi hubungan antara kaum.

Beliau berkata penganjuran rumah terbuka membantu menjayakan pembinaan negara bangsa melalui perkongsian nilai-nilai yang sama dalam setiap agama.

Menurutnya, setiap orang harus mengambil nilai-nilai baik yang dapat dikongsi bersama penganut agama yang lain.

"Semua perayaan seperti Aidilfitri menekankan keamanan sejagat dan menyemai perasaan muhibah tanpa mengira kaum, budaya dan kepercayaan," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidilfitri anjuran beliau di Kompleks Budi Penyayang yang dihadiri kira-kira 2,000 tetamu di sini, Selasa.

Abdullah juga berkata sambutan sesuatu perayaan di negara ini tidak sepatutnya terhad kepada persembahan hiburan semata-mata tetapi apa yang lebih penting, kata beliau, ialah penghayatan terhadap mesej keamanan dan muhibah antara rakyat.

Beliau berpendapat tradisi rumah terbuka adalah "petua yang boleh mengeratkan perpaduan dan mengkikis sikap prejudis" antara masyarakat pelbagai kaum di negara ini.

"Aidilfitri ini bukan untuk diraikan oleh umat Islam sahaja. Sebenarnya ia sudah menjadi budaya bahawa Hari Raya ini disambut dan diraikan oleh seluruh rakyat Malaysia termasuk yang bukan beragama Islam," katanya.

Antara tetamu kenamaan yang mengunjungi rumah terbuka beliau ialah Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas dan isteri Toh Puan Majimor Shariff serta pemimpin parti politik tempatan.

Orang ramai mula membanjiri kompleks itu seawal pukul 9.30 pagi dan beratur panjang untuk bersalaman dengan Abdullah dan isteri, Tun Jeanne Abdullah. - BERNAMA

Artikel Berikut

Azhar CEO Baru MRT Co

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain