SPR Kaji Semula Guna Dakwat Kekal Petanda Baik Sistem Pilihan Raya - Bersih

PETALING JAYA: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) menganggap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengkaji semula penggunaan dakwat kekal bagi memastikan tidak berlaku masalah pengundian bertindih adalah petanda baik bagi sistem pilihan raya negara.

Sambil melahirkan rasa terkejut, Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga berkata pihaknya berharap SPR dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya mengenai penggunaan dakwat kekal yang menurutnya lebih berkesan dan telus.

"Saya memang terkejut dengan kenyataan SPR untuk mengkaji semula penggunaan dakwat kekal kerana sebelum ini mereka berkeras tidak mahu menggunakannya.

"Tapi sekurang-kurangnya sekarang SPR mahu mengkaji semula penggunaannya, ini satu perkembangan yang cukup baik untuk sistem pilihan raya di negara kita," katanya kepada mStar Online di sini, Jumaat.

Menurut bekas Presiden Majlis Peguam itu lagi, SPR disaran mendapatkan pandangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) terutama dari segi kepakaran penggunaan dakwat kekal semasa pilihan raya.

"Pengunaan dakwat kekal bukanlah sesuatu yang baru... kaedah ini telah digunapakai oleh beberapa negara lain termasuk India, Afganistan dan Iran.

"SPR boleh dapatkan kepakaran PBB kerana sebelum ini mereka pernah membantu Afganistan menggunakan dakwat kekal," katanya.

Pada Khamis Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata SPR akan mempertimbangkan semula secara serius penggunaan dakwat kekal pada hari pengundian bagi memastikan proses pilihan raya di negara ini dilaksanakan dengan telus dan adil selepas dibatalkan penggunaannya pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12).

Namun Abdul Aziz juga berkata, pada masa yang sama SPR juga tidak menolak kemungkinan untuk turut menggunakan sistem biometrik seperti yang dicadangkan suruhanjaya itu baru-baru ini bagi mengelakkan pertikaian mengenai dakwaan wujudnya 'pengundi hantu'.

Bagaimanapun Ambiga berkata SPR tidak seharusnya terburu-terburu untuk menggunakan sistem biometrik yang belum diuji sepenuhnya.

"Buat masa ini eloklah SPR hanya fokus kepada penggunaan dakwat kekal. Saya juga setuju dengan beliau bahawa sistem biometrik perlu memakan masa yang lama untuk diuji terlebih dahulu sebelum boleh digunakan untuk pilihan raya umum akan datang," katanya.

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain