TNB Beri Penjelasan Isu Penukaran Meter, Kecurian Elektrik - Semasa | mStar

TNB Beri Penjelasan Isu Penukaran Meter, Kecurian Elektrik

KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Bhd (TNB) pada Selasa menjelaskan peningkatan mendadak bil elektrik para pengguna seperti yang dilaporkan media akhir-akhir ini adalah disebabkan berlakunya kes pengusikan meter oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

TNB dalam satu kenyataan berkata laporan media kononnya berlaku kesilapan pembilan oleh TNB selepas penukaran meter baru dibuat sebenarnya adalah tidak tepat.

"Kami ingin menjelaskan, 15 daripada 19 laporan mengenai bil ke belakang yang tinggi seperti dilaporkan media (Januari-Julai 2011) adalah kes-kes di mana kami mempunyai bukti kukuh untuk mempercayai wujudnya pengusikan meter dan kebanyakan kes-kes yang dilaporkan melibatkan pesalah berulang," katanya.

Rekod TNB juga menunjukkan penglibatan pengguna komersil dalam kebanyakan kes kecurian itu, sekaligus memberi impak kehilangan hasil kepada TNB dan turut menjejaskan pengguna yang jujur.

TNB juga memaklumkan bahawa ia tidak pernah menyokong mana-mana produk atau peralatan yang mengganggu bacaan meter dan sebarang penglibatan dalam perkara ini boleh dianggap sebagai mencuri elektrik.

"Mungkin terdapat pengguna yang menjadi mangsa atau terpedaya dengan tarikan bil elektrik yang murah tanpa menyedari sepenuhnya mereka boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta Bekalan Elektrik 1990," kata kenyataan itu.

TNB berkata bagi kes yang terbukti melibatkan kecurian elektrik, ia akan menghantar bil penggunaan terdahulu yang tidak dibayar.

Bagi kes sedemikian, pengiraan bil ke belakang dibuat dengan memantau corak penggunaan pemilik akaun bagi tempoh tertentu untuk menentukan waktu di mana kejatuhan mendadak dalam penggunaan dicatat.

"Pengguna yang mempunyai bukti mengesahkan alasan bagi penggunaan yang kekal rendah dialu-alukan untuk berbincang dengan TNB, dan jika terbukti sah menunjukkan tidak berlakunya pengusikan meter, tiada penalti akan dikenakan," katanya.

TNB juga mengingatkan orang ramai supaya tidak terlibat dalam kegiatan mencuri elektrik kerana ia merupakan satu jenayah dan tidak terpengaruh dengan pihak yang mendakwa mempunyai sokongan TNB bagi produk atau peralatan yang boleh mengganggu atau memanipulasi bacaan meter.

"Jika anda mengetahui atau mengesyaki sebarang aktiviti melibatkan kecurian elektrik, jangan teragak-agak untuk menghubungi TNB di talian hotline 1-300-88-5454," kata kenyataan itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain