PRU-13 Boleh Diadakan Tanpa Keputusan Jawatankuasa Khas Parlimen - Najib

KUALA LUMPUR: Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) boleh diadakan pada bila-bila masa tanpa terikat kepada laporan yang akan dikeluarkan oleh Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen berhubung penambahbaikan sistem pilihan raya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata, kerajaan tidak semestinya menunggu hasil laporan jawatankuasa khas berkenaan siap sepenuhnya untuk membubarkan Parlimen bagi membolehkan pilihan raya diadakan.

"Pilihan raya boleh diadakan pada bila-bila masa, tak ada kaitan dengan Jawatankuasa Khas Parlimen.

"Tak terikat...tak terikat, boleh bila-bila masa," katanya pada sidangb media selepas mempengerusi mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di sini, Jumaat.

Berhubung sama ada kerajaan mempunyai masa yang cukup untuk melakukan reformasi terhadap sistem pilihan umum sebelum penggal Parlimen berakhir pada 2013, Najib berkata ia terpulang kepada bentuk cadangan yang akan dikemukakan oleh jawatankuasa khas tersebut.

"Sudah pasti kita akan ambil masa (laksanakan). Kalau ada sesuatu yang kita boleh buat secara segera..kita buat segera," katanya.

Isnin lalu Najib mengumumkan pembentukan satu jawatankuasa khas yang dianggotai wakil kerajaan Barisan Nasional (BN), pembangkang dan bebas untuk membincangkan reformasi pilihan raya.

Jawatankuasa khas berkenaan akan dianggotai oleh sembilan ahli Parlimen dengan lima daripadanya mewakili BN, pembangkang (3) dan bebas (1).

Sementara itu, mengulas mengenai kenyataan pembangkang bahawa mereka belum membuat keputusan sama ada akan menyertai jawatankuasa khas berkenaan, Najib berkata: "Ini adalah tawaran ikhlas pihak kerajaan untuk membincangkan perkara ini.

"Kita harap berlakunya konsensus atas apa penambah baikan yang akan kita lakukan," katanya.

Berhubung permintaan pembangkang agar mereka diberi tanggungjawab mengetuai jawatankuasa khas itu, Najib berkata menerusi amalan sistem Parlimen di Malaysia sesuatu jawatankuasa khas di bawah Parlimen akan diketuai oleh parti yang menguasai majoriti kerusi.

"Parti majoritilah yang akan ketuai, ini sudah menjadi amalan dan prinsip selama ini," katanya.

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain