Noharuddin Dilantik Ketua Pengarah Mida - Semasa | mStar

Noharuddin Dilantik Ketua Pengarah Mida

Ketua Pengarah Malaysia Investment Development Authority (MIDA), Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib, Sabtu, mengadakan sidang media di Pejabat MIDA di Kuala Lumpur, Jumaat. - Foto BERNAMA
Ketua Pengarah Malaysia Investment Development Authority (MIDA), Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib, Sabtu, mengadakan sidang media di Pejabat MIDA di Kuala Lumpur, Jumaat. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) Datuk Noharuddin Nordin dilantik sebagai Ketua Pengarah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (Mida) berkuatkusa Sabtu, 20 Ogos.

Beliau menggantikan Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib esok, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dalam satu kenyataan di sini Jumaat.

Mohd Sidek berkata Noharuddin dilantik berdasarkan pengalaman dan pengetahuan beliau yang boleh membantu Mida menyediakan persekitaran dan perkhidmatan pelaburan yang terbaik, seiring dengan aspirasi negara seperti yang digariskan di bawah Program Transformasi Ekonomi.

Noharuddin, 55, berkelulusan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari University of Birmingham, United Kingdom, dan Chartered Institute of Transport (UK), Universiti Teknologi Mara.

Beliau menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan pada 1978.

Noharuddin menyertai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik pada 1986 dan Matrade pada 1994, sebelum dilantik Ketua Pegawai Eksekutif Matrade pada Disember 2006.

Mohd Sidek turut mengumumkan pelantikan Dr Wong Lai Sum sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Matrade yang baru mulai esok bagi menggantikan Noharuddin.

Wong sebelum ini adalah Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif I di perbadanan itu.

Wong, 56, berpengalaman luas dalam bidang perancangan, pembangunan dan pelaksanaan keseluruhan strategi dan aktiviti galakan dan promosi eksport sejak memulakan perkhidmatan di Matrade pada 1994.

"Saya percaya dan berkeyakinan penuh bahawa menerusi pengalaman luas dan pengetahuan kedua-dua pegawai, akan mampu membantu mereka mengetuai dan menggemblengkan semua pihak di Mida dan Matrade dalam merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar dan usaha peningkatan pelaburan, galakan dan promosi eksport negara seiring dengan perubahan transformasi negara," kata Mohd Sidek.

Beliau merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Jalilah bagi segala sumbangan dan khidmat bakti beliau kepada perkhidmatan awam dan negara, terutama di sepanjang tempoh beliau memegang jawatan sebagai Ketua Pengarah Mida. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Najib Lancar Kempen Menjiwai 1Malaysia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain