Noharuddin Dilantik Ketua Pengarah Mida - Semasa | mStar

Noharuddin Dilantik Ketua Pengarah Mida

Ketua Pengarah Malaysia Investment Development Authority (MIDA), Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib, Sabtu, mengadakan sidang media di Pejabat MIDA di Kuala Lumpur, Jumaat. - Foto BERNAMA
Ketua Pengarah Malaysia Investment Development Authority (MIDA), Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib, Sabtu, mengadakan sidang media di Pejabat MIDA di Kuala Lumpur, Jumaat. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) Datuk Noharuddin Nordin dilantik sebagai Ketua Pengarah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (Mida) berkuatkusa Sabtu, 20 Ogos.

Beliau menggantikan Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib esok, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dalam satu kenyataan di sini Jumaat.

Mohd Sidek berkata Noharuddin dilantik berdasarkan pengalaman dan pengetahuan beliau yang boleh membantu Mida menyediakan persekitaran dan perkhidmatan pelaburan yang terbaik, seiring dengan aspirasi negara seperti yang digariskan di bawah Program Transformasi Ekonomi.

Noharuddin, 55, berkelulusan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari University of Birmingham, United Kingdom, dan Chartered Institute of Transport (UK), Universiti Teknologi Mara.

Beliau menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan pada 1978.

Noharuddin menyertai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik pada 1986 dan Matrade pada 1994, sebelum dilantik Ketua Pegawai Eksekutif Matrade pada Disember 2006.

Mohd Sidek turut mengumumkan pelantikan Dr Wong Lai Sum sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Matrade yang baru mulai esok bagi menggantikan Noharuddin.

Wong sebelum ini adalah Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif I di perbadanan itu.

Wong, 56, berpengalaman luas dalam bidang perancangan, pembangunan dan pelaksanaan keseluruhan strategi dan aktiviti galakan dan promosi eksport sejak memulakan perkhidmatan di Matrade pada 1994.

"Saya percaya dan berkeyakinan penuh bahawa menerusi pengalaman luas dan pengetahuan kedua-dua pegawai, akan mampu membantu mereka mengetuai dan menggemblengkan semua pihak di Mida dan Matrade dalam merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar dan usaha peningkatan pelaburan, galakan dan promosi eksport negara seiring dengan perubahan transformasi negara," kata Mohd Sidek.

Beliau merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Jalilah bagi segala sumbangan dan khidmat bakti beliau kepada perkhidmatan awam dan negara, terutama di sepanjang tempoh beliau memegang jawatan sebagai Ketua Pengarah Mida. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Najib Lancar Kempen Menjiwai 1Malaysia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain