Sebar Kristian: Muhyiddin Kata Ibu Bapa Harus Pantau Aktiviti Anak-Anak - Semasa | mStar

Sebar Kristian: Muhyiddin Kata Ibu Bapa Harus Pantau Aktiviti Anak-Anak

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran akan memantau perkembangan terkini berhubung dakwaan seorang murid tahun satu sebuah sekolah di Jalan Kuchai Lama di sini, yang dikatakan cuba dipengaruhi dengan ajaran Kristian.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata bagaimanapun pemantauan rapi perlu dilakukan oleh ibu bapa sendiri bagi mengetahui keadaan sebenar kerana aktiviti tersebut dikatakan berlaku di luar kawasan sekolah.

"Saya dimaklumkan kes ini bukan berlaku di sekolah, dikatakan berlaku di luar sekolah di mana ibu bapa mungkin telah mengambil guru-guru untuk memberi tuisyen kepada anak mereka.

"Tapi walau apapun kita akan pantau perkara itu dan lebih penting supaya ibu bapa berkenaan memantau sedekat-dekatnya.

"Kalau laporan itu disampai oleh anak mereka...perlu disiasat supaya kita dapat tahu keadaan sebenar," katanya pada sidang media di sini, Khamis.

Beliau mengulas mengenai laporan Utusan Malaysia pada Rabu yang mendedahkan dakwaan seorang guru sekolah berbangsa India yang memberitahu, terdapat murid tahun satu dan enam sekolahnya mampu menyanyikan dengan bersemangat lagu memuji kebesaran Nabi Isa.

Lagu dinyanyikan adalah 'Yes, I know Jesus loves me' dan lagu 'Hari Ini Ku Rasa Bahagia' yang memuji Nabi Isa sambil menunjukkan isyarat tangan simbol salib, selain boleh bercerita kisah-kisah Nabi Isa termasuk kisah Nabi Isa disalib.

Difahamkan, murid-murid berkenaan diterapkan ajaran agama Kristian secara halus ketika belajar di kelas tuisyen yang diberikan percuma oleh sekumpulan pemuda-pemudi Kristian di kawasan itu.

Selain itu, Muhyiddin berkata, ibu bapa boleh melaporkan kepada Jabatan Agama Islam Negeri sekiranya mendapati wujud aktiviti seumpama itu terutamanya jika melibatkan murid sekolah.

Mengulas lanjut Muhyiddin berkata, tindakan undang-undang boleh diambil sekiranya didapati ada pihak-pihak tertentu menjalankan aktiviti penyebaran agama lain kepada penganut agama Islam.

"Sepatutnya perkara sebegitu tidak boleh dilakukan. Kita ada undang-undang tertentu yang ada hubung kait dengan penyebaran agama-agama lain kepada masyarakat Islam," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain