Konsul Besar Malaysia Gesa Orang Melayu Di Luar Negara Bersatu - Semasa | mStar

Konsul Besar Malaysia Gesa Orang Melayu Di Luar Negara Bersatu

MELBOURNE: Konsul Besar Malaysia di sini, Dr Mohd Rameez Yahaya berkata adalah penting bagi orang Melayu yang tinggal di luar negara untuk bersatu dan saling bekerjasama demi kebaikan masyarakat itu.

Berucap kepada kira-kira 150 tetamu pada majlis berbuka puasa di Pusat Belia Broadmeadow di sini, beliau berkata acara seperti majlis berbuka puasa merupakan peluang baik bagi umat Islam untuk bertukar-tukar pendapat dan membincangkan pelbagai isu yang dapat meningkatkan kesejahteraan mereka.

Duta itu turut memuji dan mengucapkan terima kasih kepada Pusat Pendidikan dan Kebudayaan Melayu Australia (MECCA) kerana menganjurkan majlis itu dan berharap ia akan menjadi acara tahunan.

Pengasas bersama MECCA, Dr Ahmad Zaharuddin Sani, ahli akademik kehormat di Universiti Monash yang berpangkalan di Melbourne berkata beliau bersedia menggalakkan Melayu Australia untuk berinteraksi dengan masyarakat lain di negara itu.

Presiden Majlis Islam Victoria, Hyder Ghulam, berkata satu delegasi terdiri daripada masyarakat Turki dan badan-badan Islam lain turut hadir pada majlis berbuka puasa itu di mana mereka menikmati juadah yang disediakan oleh 15 kumpulan sosial dan kebajikan Melayu.

Masyarakat Melayu di Negeri Victoria, yang berjumlah kira-kira 5,000 orang menurut penyelidikan Dr Ahmad Zaharuddin, merancang untuk memiliki masjid sendiri.

Mereka mahu mengumpul A$20,000 menjelang akhir bulan ini untuk kerja-kerja awal pembinaan masjid itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain