Pembangkang Tuntut Ketuai Jawatankuasa Pemilihan Parlimen

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat (PR) pada Selasa menyokong langkah kerajaan menubuhkan Jawatankuasa Pemilihan Parlimen mengenai penambahbaikan sistem pilihan raya namun menuntut supaya ia diketuai wakil pembangkang.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar berkata, jawatankuasa berkenaan perlu diketuai oleh pemimpin pembangkang bagi memastikan ketelusan dan keberkesanan penubuhannya.

"Pembangkang perlu diberi tanggungjawab untuk mengetuai jawatankuasa ini bagi memelihara kepercayaan rakyat terhadap pembaharuan yang bakal dilakukan," katanya pada sidang media Pakatan Rakyat di sini, Selasa.

Selain itu, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, penubuhan jawatankuasa berkenaan akan menjadi sia-sia sekiranya ia diketuai olehwakil pihak kerajaan dengan pembangkang bertindak sebagai wakil minoriti.

"Kita nak tahu struktur jawatankuasa ini, tak ada guna jawatankuasa ini sekiranya dalam budaya Parlimen Malaysia, pihak kerajaan akan mengetuainya dan kita akan jadi minoriti," katanya.

Pada Isnin, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengumumkan pembentukan jawatankuasa tersebut yang akan dianggotai wakil kerajaan Barisan Nasional (BN) dan parti pembangkang untuk membincangkan penambahbaikan pilihan raya di negara ini.

Najib berkata jawatankuasa yang akan dibentuk dalam waktu terdekat itu adalah tindak balas proaktif kerajaan BN bagi menangani pertikaian mengenai pilihan raya bebas dan adil yang dibangkitkan pihak tertentu baru-baru ini sehingga mencetuskan pelbagai pendapat serta polemik.

Selain itu Salahuddin berkata piahknya kesal dengan tindakan terburu-buru kerajaan untuk mengadakan mesyuarat kali pertama pada Rabu mengenai jawatankuasa pemilih tersebut tanpa memaklumkan kepada pihak pembangkang.

Menurut Ahli Parlimen Kubang Kerian itu, agensi berita Bernama melaporkan jawatankuasa berkenaan akan bermesyuarat esok berhubung pembentukannya.

"Kami tidak dihubungi, tak ada perundingan dengan kami. Apa jenis dan apa bentuk jawatankuasa itu pun kita tak dapat gambaran.

"Kalau benar laporan Bernama, kita sangat kesal. Kenapa Perdana Menteri begitu tergesa-gesa untuk tubuhkan jawatankuasa ini kerana semua parti politik tidak dirunding," katanya.

Sementara itu mengulas mengenai kegagalan pihaknya menuntut agar Najib memanggil sidang khas Parlimen bagi membincangkan mengenai pilihan raya, Salahuddin berkata Perdana Menteri tidak seharusnya lari daripada persoalan asal apabila mengumumkan jawatankuasa pemilih tersebut.

Jelas beliau, jawatankuasa pemilih seperti yang diumumkan Najib tidak akan berjaya menyelesaikan isu yang dibangkitkan pihaknya khusus berkaitan dakwaan penyelewengan daftar pemilih pilihan raya.

"Jawatankuasa berkenaan hanya tumpu kepada pembaharuan sistem pilihan raya.

"Setelah gagal panggil sidang Parlimen kami mendesak supaya ditubuhkan satu jawatankuasa pendengaran awam agar rakyat dapat kemukakan bukti mengenai penyelewengan yang berlaku," katanya.

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain