Penggunaan Pengangkutan Awam Kurangkan Risiko Kemalangan - KP JPJ - Semasa | mStar

Penggunaan Pengangkutan Awam Kurangkan Risiko Kemalangan - KP JPJ

KUALA LUMPUR: Satu kajian menunjukkan risiko kemalangan menggunakan pengangkutan awam didapati tujuh kali lebih rendah daripada menggunakan kenderaan persendirian, dan 48 kali lebih selamat daripada motosikal.

"Hasil kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) yang dibentangkan kepada kami baru-baru ini mendapati pengangkutan awam dilihat lebih selamat untuk orang ramai untuk pergi ke destinasi masing-masing," kata Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan Datuk Solah Mat Hassan.

Segelintir pengguna kenderaan persendirian berdepan risiko kemalangan disebabkan pelbagai faktor seperti baru mendapat lesen, tidak pakar menggunakan lebuh raya dan belum bersedia menangani kesesakan, katanya.

Beliau berkata demikian selepas pelancaran Operasi Keselamatan Jalan Raya Sempena Hari Raya Aidilfitri di sini hari ini, yang turut dihadiri Pengarah Bahagian Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Mustafar Ali.

Solah berkata lebih 1,500 bas ekspres yang bakal digunakan pada musim raya tahun ini lulus pemeriksaan JPJ, dan agensi itu akan menempatkan kira-kira 3,500 kakitangan untuk bertugas sepanjang musim perayaan.

Sementara itu, kejujuran 37 anggota dan pegawai JPJ menolak tawaran rasuah sepanjang tahun ini diiktiraf pada majlis berkenaan.

Solah berkata anggota JPJ itu ditawar rasuah supaya tidak mengenakan tindakan terhadap kesalahan seperti cukai jalan tamat tempoh, memandu di laluan kecemasan dan sebagainya.

"Dianggarkan antara RM50 dan RM5,000 menjadi tawaran rasuah. Orang ramai diingatkan supaya tidak melanggar peraturan jalan raya dan kemudian menawarkan suapan untuk melepaskan diri, termasuk di musim perayaan ini," katanya.

Anggota dan pegawai terbabit menerima sijil penghargaan.

Mustafar berkata sebanyak 414 kes rasuah melibatkan anggota penguatkuasa undang-undang seperti JPJ dan polis dicatatkan setakat ini, dengan 185 kes diambil tindakan seperti dihadapkan ke mahkamah atau telah dijatuh hukuman.

Menurutnya fenomena rasuah berubah sejak empat tahun lalu dengan lebih banyak kes melibatkan pemberi rasuah diterima berbanding kes mereka yang menerima rasuah. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain