Giatmara Beri Bonus Setengah Bulan Gaji Sempena Aidilfitri - Semasa | mStar

Giatmara Beri Bonus Setengah Bulan Gaji Sempena Aidilfitri

RAUB: Seramai 2,055 warga GiatMara akan menerima bonus setengah bulan gaji dengan minimum RM500 sempena sambutan Aidilfitri, kata Pengerusi GiatMara Datuk Shahiruddin Ab Moin.

Beliau berkata bayaran bonus itu akan dibuat pada 19 Ogos ini membabitkan peruntukan RM2.5 juta.

"Bayaran setengah bulan gaji atau minimun sebanyak RM500 sebagai menghargai peranan dan jasa yang telah disumbangkan pegawai dan kakitangan dalam usaha meningkatkan peranan GiatMara," katanya kepada pemberita di sini.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata GiatMara bercadang membuka lebih banyak cawangan di perkampungan Orang Asli bagi membolehkan lebih ramai belia dan anak Orang Asli mendapat latihan kemahiran di GiatMara.

"Sehingga kini terdapat lebih 100 belia Orang Asli mengikuti pelbagai kursus dan latihan kemahiran di GiatMara seluruh negara," kata Shairuddin yang juga anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Dong.

Beliau berkata peluang belia mendapat latihan serta kemahiran terbuka luas kerana GiatMara menyediakan 32 jenis kursus dan latihan kemahiran di 257 buah cawangannya di seluruh negara dengan bilangan pelatih ketika ini melebihi 5,000 orang. "Lebih 20,000 belia telah mendapat latihan di GiatMara sejak ditubuhkan 20 tahun lalu, kira kira 70 peratus daripadanya sudah pun bekerja di jabatan dan agensi kerajaan, manakala sebahagiannya menjalankan perniagaan sendiri," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain