Permohonan Visa Bekerja Di UK Diperketatkan - Semasa | mStar

Permohonan Visa Bekerja Di UK Diperketatkan

KUALA LUMPUR: Bermula April tahun depan, mana-mana pelajar Malaysia di United Kingdom (UK) yang tamat pengajian dan ingin membina kerjaya di negara itu hanya dibenarkan bekerja dalam bidang pengajian masing-masing.

Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Britain ke Malaysia, Ray Kyles berkata, langkah itu diambil selepas Kerajaan Britain memperketatkan peraturan permohonan visa bekerja dalam kategori Tier 2 (pekerja berkemahiran) bagi rakyat asing.

"Syarat ketat itu dilakukan bagi membendung penyalahgunaan visa yang telah diluluskan dan memastikan pelajar fokus kepada pengajian semata-mata... bukannya bekerja secara sambilan," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, Khamis.

Menurut Kyles, hanya graduan cemerlang yang ditawarkan pekerjaan berskil tinggi dan mampu menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara itu dibenarkan untuk terus menetap di sana.

"Bagi pelajar yang sudah tamat pengajian dan bercadang untuk bekerja di luar bidang pengajian mereka, saya sarankan mereka supaya kembali ke negara asal. Hanya pelajar cemerlang berpeluang untuk memohon permit kerja dalam kategori Tier 2 (pekerja berkemahiran)," ujarnya.

Kyles berkata, kira-kira 13,500 pelajar Malaysia mengikuti pengajian dalam pelbagai bidang di UK setakat ini sekaligus mencatatkan peningkatan dua kali ganda berbanding tahun lalu.

Dalam perkembangan lain, beliau turut menjelaskan beberapa perubahan dalam sistem visa pelajar Tier 4 dan permohonan visa pelajar turut dilakukan berkuatkuasa April lalu.

"Perubahan ini dilakukan dalam usaha mengatasi masalah penyalahgunaan visa dan meningkat penyertaan sektor berkualiti serta bernilai tinggi," katanya.,

Antara perubahan itu termasuk pelajar dibenarkan bekerja sepenuh masa ketika musim cuti dan sekiranya pengajian tamat, pelajar boleh memohon untuk menetap di UK berdasarkan sistem mata sebelum tempoh menetap sebenar berakhir.

"Misi utama kami adalah menarik pelajar cemerlang dari Malaysia untuk menimba ilmu di universiti bertaraf dunia di sini. Oleh demikian, pelajar digalakkan supaya menghantar permohonan visa lebih awal kerana proses itu mengambil masa selama 15 hari bekerja," katanya.

Jelas beliau, pelajar yang melanjutkan pengajian ke UK hanya akan menjalani ujian pemeriksaan kesihatan sebaik saja tiba di sana.

Sementara itu, mengulas mengenai rusuhan di Timur London, Kyles berkata keadaan di beberapa bandar utama seperti Birmingham dan Tottenham berada dalam keadaan terkawal selepas kerajaan Britain mengerahkan 16,000 polis di seluruh negara itu untuk mengawal keadaan dan menamatkan keganasan jenayah.

"Bagi pelajar mahupun rakyat Malaysia di London yang masih ragu-ragu mengenai tahap keselamatan perlulah berhubung dengan kedutaan negara masing-masing untuk mengetahui perkembangan terkini," ujarnya.

Kyles juga enggan mengulas lanjut mengenai punca sebenar rusuhan itu berlaku sebaliknya memberitahu siasatan sedang dijalankan oleh pihak polis.

Katanya, pelajar Malaysia Muhammad Asyraf yang cedera semasa rusuhan itu berada dalam keadaan baik dan sedang menerima rawatan di hospital.

"Pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran ke UK digalakkan untuk meneruskan niat mereka dan tidak perlu bimbang tentang insiden itu kerana keadaan semakin bertambah baik," ujarnya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain