Imigresen Melaka Sedia 10 Kaunter Daftar Pendatang

MELAKA: Sehingga hari ini, hanya 8,730 orang daripada anggaran 100,000 pendatang asing tanpa izin yang bekerja di Melaka tampil mendaftar dengan Jabatan Imigresen sejak 1 Ogos lepas.

Pemangku Pengarah Jabatan Imigresen Melaka Ahmad Faiz Abdullah berkata sambutan kurang memberangsangkan itu mungkin kerana mereka takut ditangkap atau maklumat yang mereka peroleh tidak tepat.

Ahmad Faiz berkata tiada bayaran dikenakan kepada pendatang yang datang sendiri untuk membuat pendaftaran di Jabatan Imigresen Melaka di Kompleks Kementerian Dalam Negeri, Ayer Keroh di sini.

Mereka juga boleh mendaftar dengan syarikat pengurus yang dilantik untuk mengendalikan program pendaftaran itu tetapi dikenakan bayaran RM35 seorang, katanya pada sidang akhbar mengenai Program Pendaftaran Biometrik Untuk Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin atau Program 6P di pejabatnya di sini, Rabu.

Katanya terdapat 62 buah syarikat pengurus di Melaka tetapi hanya 41 syarikat beroperasi.

Ahmad Faiz berkata kebanyakan PATI di Melaka bekerja dalam sektor pertanian dan pembinaan.

Pejabat Imigresen Melaka mendapat sambutan daripada pendatang yang datang dari Johor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan kerana kaunter di sini tidak sibuk dan mengambil masa hanya dua minit bagi setiap seorang.

Proses pemutihan bagi pekerja asing tidak sah akan berakhir pada Ahad ini.

Maklumat lanjut mengenai program itu boleh diperoleh dengan menghubungi Bilik Gerakan Jabatan Imigresen Melaka di talian 06-2322304. BERNAMA

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain