Wanita Perlu Tingkat Keselamatan Diri - Semasa | mStar

Wanita Perlu Tingkat Keselamatan Diri

KUALA LUMPUR:Golongan wanita dinasihatkan supaya meningkatkan keselamatan diri dan keluarga sebagai langkah berjaga-jaga ekoran pembunuhan kejam membabitkan seorang wanita dan kanak-kanak lelaki di ibu negara serta Timbalan Pengarah Jabatan Veterinar Perak, Dr Rohani Kassim di Perak baru-baru ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, jenayah pada masa sekarang bukan hanya berlaku di tempat sunyi tetapi turut mengancam mangsa di mana saja dan pada bila-bila masa.

"Saya dapati jenayah turut berlaku di pangsapuri, kawasan tempat tinggal yang dihuni pelbagai lapisan masyarakat... ada jiran, ada keluarga... adakah ini trend?," katanya pada sidang media selepas menyerahkan cek kepada rumah perlindungan HIV/AIDS dan Rumah Pengasih di sini, Jumaat.

Berdasarkan pemerhatian beliau, Shahrizat berkata, nilai kejiranan pada masa kini sudah terhakis kerana masyarakat sekeliling tidak mengambil tahu keadaan mahupun masalah jiran masing-masing.

"Sebagai contoh, di pangsapuri, penghuni duduk sebelah-menyebelah tetapi tidak tahu apa yang berlaku kepada jiran kita. Kedua-dua kes pembunuhan yang berlaku baru-baru ini membabitkan kediaman di pangsapuri," ujarnya.

Sehubungan itu, Shahrizat menggesa masyarakat di negara ini supaya saling mengambil-berat soal keselamatan dan kebajikan antara satu sama lain serta tidak bergantung sepenuhnya kepada pihak polis.

"Kita perlu ambil tahu apa yang berlaku dalam masyarakat pada hari ini. Nilai kejiranan amat penting dalam menangani apa jua situasi berbahaya kepada orang ramai," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penemuan anggota badan manusia yang dikerat -kerat di dalam mangkuk tandas dan beg plastik di sebuah rumah di Apartmen Astaria di Taman Kosas, Ampang pada Rabu dan mayat Timbalan Pengarah Jabatan Veterinar Perak, Dr Rohani Kassim di Perak pada KHamis.

Terdahulu, Shahrizat menyerahkan peruntukan berjumlah RM2.8 juta kepada rumah perlindungan HIV/AIDS di bawah Majlis AIDS Malaysia (MAM) dan rumah Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih) di seluruh negara yang disalurkan melalui program Anjung Damai.

Sebanyak 19 buah rumah perlindungan MAM menerima peruntukan sebanyak RM2 juta manakala lapan Rumah Pengasih seluruh negara mendapat bantuan berjumlah RM800,000.

Menurut beliau, peruntukan di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara Meningkatkan Taraf Hidup Isi Rumah Berpendapatan Rendah (NKRA-LIH) itu diserahkan kepada dua organisasi tersebut bagi menaik taraf, membaik pulih dan meningkatkan perkhidmatan rumah perlindungan berkenaan.

"Pemberian bantuan ini amat bermakna memandangkan urusan untuk menjaga golongan yang terpinggir merupakan tanggungjawab bersama.

"Oleh itu, kami menyokong segala usaha yang dilakukan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi menjaga pesakit HIV/AIDS dan bekas penagih dadah," katanya.

Jelas beliau, peruntukan itu akan memberi manfaat kepada 19 buah rumah perlindungan di bawah Majlis AIDS Malaysia (MAM) seluruh negara yang dihuni golongan wanita, lelaki dan kanak-kanak yang disisihkan keluarga.

Sehingga kini, seramai 671 klien telah menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan rumah perlindungan itu seperti kemudahan rujukan perubatan, kejururawatan asas dan penjagaan paliatif, literasi rawatan dan program pematuhan serta kaunseling untuk emosi dan rohani.

Sementara itu, Shahrizat berkata, rumah Pengasih yang mula beroperasi sejak 1991 mempunyai 50,000 klien yang mendapatkan Bimbingan Kepulihan Rakan Sebaya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain