Kementerian Kesihatan Perlu Pantau Perubatan Tradisional - Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Perlu Pantau Perubatan Tradisional

SHAH ALAM: Presiden Persatuan Perubatan Komplementari Malaysia Dr Lee Chee Pheng berkata Kementerian Kesihatan bertanggungjawab memantau pengamal perubatan tradisional di negara ini bagi mengelak sebarang salah laku.

Ini kerana katanya, sehingga kini industri itu berkembang tanpa sebarang garis panduan dan undang-undang menyebabkan wujud pihak tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan.

Justeru, kata Lee kepada Bernama di sini, adalah tidak adil untuk merumuskan pengamal perubatan tradisional sebagai tidak berkemampuan merawat memandangkan mereka telah wujud sejak berdekad lamanya.

"Masyarakat harus faham, perubatan ini bukan satu alternatif bagi perubatan moden, tapi hanya berbentuk komplementari kepada rawatan moden seperti yang diputuskan kerajaan," katanya.

Lee mengulas kenyataan Pengarah Bahagian Perubatan Tradisional dan Komplementari Kementerian Kesihatan Dr Ramli Abd Ghani yang antara lain dilapor berkata pihaknya menerima lebih 30 aduan berkaitan amalan tidak beretika, caj melampau dan penipuan sepanjang tahun lepas.

"Pengamal juga mendakwa herba ini boleh sembuhkan barah dan sebagainya tanpa bukti saintifik," kata Dr Ramli.

Mengulas perkara itu, Lee berkata pakar perubatan moden juga melakukan perkara serupa apabila mendakwa kaedah perubatan mereka boleh menyembuhkan penyakit, namun yang berlaku adalah sebaliknya.

"Ayah saya meninggal dunia kerana kegagalan multi-organ akibat kesan steroids yang diberi doktor untuk merawat 'rheumatoid arthritis' yang dihidapinya. Adakah mereka berhak melakukannya?

"Adakah maksud anda perubatan moden ada lesen untuk membunuh atau membunuh secara perlahan-lahan menerusi kesan sampingan? Pernah anda dengar sesiapa dari Majlis Perubatan Malaysia melaporkan kes begini," katanya.

Lee juga menggesa agar undang-undang bagi mengawal selia industri itu dipercepatkan memandangkan kajian Kementerian Kesihatan sendiri menunjukkan 70 peratus masyarakat menggunakan rawatan alternatif.

Pada masa yang sama, Lee berkata kerajaan juga harus memastikan undang-undang yang digubal itu menjaga kepentingan pengamal perubatan komplementari termasuk tidak mengekang perkembangan industri. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain