Pembunuhan Banting: Pegawai Perakam Nafi Sediakan Jawapan Saksi Utama - Semasa | mStar

Pembunuhan Banting: Pegawai Perakam Nafi Sediakan Jawapan Saksi Utama

Oleh SALWA SHAARI SHAH ALAM: Seorang pegawai polis pada Jumaat, menafikan bahawa beliau telah menyediakan jawapan terhadap soalan yang diajukan kepada saksi utama kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain, tahun lalu.

Sebaliknya, Pegawai Penyiasat Kanan, Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Superintendan (ASP) Ong Seng Keong, 36, memberitahu semua jawapan tersebut diberikan oleh saksi, iaitu U.Suresh.

Saksi pertama dalam prosiding bicara dalam perbicaraan (TWT) itu juga menafikan dakwaan yang diajukan oleh peguam Manjeet Singh Dhillon bahawa soalan tersebut disediakan dengan kerjasama dua pegawai polis yang terlibat dalam siasatan kes yang menggemparkan negara tersebut.

Dua pegawai polis yang didakwa itu adalah ASP Ishak Yaakob dan Cif Inspektor N. Govindan.

"Soalan itu disediakan oleh saya sendiri berdasarkan taklimat oleh Ishak, gambarajah kasar, laporan akhbar dan laporan polis yang dibuat oleh Govindan," katanya di Mahkamah Tinggi di sini, pada Jumaat.

Prosiding yang masuk hari ke-13 juga menyaksikan, Timbalan Pendakwa Raya, Saiful Edris Zainudin bangun membantah penggunaan perkataan 'komplot' oleh Manjeet terhadap saksi.

Manjeet: Saya katakan kamu berbohong di mahkamah. Soalan telah disiapkan dengan komplot antara kamu, Ishak dan Govindan.

Saiful Edris: Saya bantah perkataan komplot kerana ia bersifat jahat.

Bantahan tersebut diterima oleh Hakim Datuk Akhtar Tahir yang memerintahkan supaya perkataan berkenaan ditukar menjadi bekerjasama.

Sementara itu, menjawab soalan peguam Amer Hamzah Arshad, Ong menyatakan beliau tidak bersetuju bahawa soalan-soalan tersebut disediakan dengan lebih awal berpandukan taklimat yang diterima kerana tidak mahu melanggar Peraturan Tetap Ketua Polis Negara.

Peraturan tersebut menyatakan bahawa, seorang pegawai penyiasat tidak dibenarkan untuk berada bersama semasa rakaman percakapan saksi direkodkan.

Percakapan Suresh, 27, yang kini menjalani hukuman penjara 20 tahun kerana melupuskan bahan bukti pembunuhan itu direkodkan Ong pada 26 Oktober 2010 di Penjara Sungai Udang, Melaka.

Ong yang telah berkhidmat dengan PDRM selama 12 tahun juga pada keterangannya memberitahu, bahawa seorang pegawai perakam perlu bersifat berkecuali.

Bagaimanapun, tambahnya, pegawai perakam juga perlu mempunyai pengetahuan tentang fakta kes bagi membolehkan pegawai tersebut menyediakan soalan.

Ketika diminta oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd Yusoff untuk menerangkan maksud 'berkecuali', saksi menjawab: "pegawai itu tidak terlibat dalam penyiasatan kes."

Justeru itu, Ong berpendapat bahawa beliau masih bersifat 'berkecuali' meskipun tahu akan fakta kes.

Prosiding TWT diadakan selepas Suresh menafikan bahawa kenyataan dalam dokumen tersebut diberikan olehnya dan mendakwa, berlaku unsur paksaan semasa rakaman tersebut dibuat.

Dokumen itu pada asalnya mahu digunakan oleh barisan pendakwaan bagi mencabar kebolehpercayaan saksi yang didakwa telah memberikan 22 keterangan yang bercanggah di mahkamah.

Dia yang merupakan seorang pekerja di ladang yang didakwa menjadi lokasi pembunuhan itu, memberikan jawapan yang bercanggah berhubung kejadian yang didakwa berlaku pada malam kejadian.

Suresh dipanggil untuk memberi keterangan terhadap seorang bekas peguam, N. Pathmanabhan, 42, dan tiga pekerja ladang, T. Thilaiyalagan, 20, R.Matan, 21, dan R.Kathavarayan, 31, yang didakwa membunuh Sosilawati, 47.

Selain Sosilawati, mereka juga didakwa membunuh pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38; peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; dan pemandu, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul antara 8.30 dan 9.45 malam, 30 Ogos 2010 di ladang lot 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting, dekat sini.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum mati mandatori.

Perbicaraan akan bersambung Isnin ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Agong bantu mangsa kemalangan