Bernas Belanja RM12 Juta Kempen 'Secupak Budi, Sepenuh Hati' - Semasa | mStar

Bernas Belanja RM12 Juta Kempen 'Secupak Budi, Sepenuh Hati'

KUALA LUMPUR: Padiberas Nasional Bhd (Bernas) akan membelanjakan RM12 juta setahun bagi kempen "Secupak Budi, Sepenuh Hati" untuk diberikan kepada anak-anak yatim seluruh negara.

Di bawah kempen itu, yang dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis, Bernas akan mendermakan 25 gram beras untuk setiap 10kg pek beras Bernas yang dibeli oleh rakyat Malaysia di mana-mana cawangan runcit seluruh negara.

Beras itu akan disedekahkan kepada anak-anak yatim di rumah anak yatim.

Pengerusi Bernas, Datuk Wira Syed Abdul Jabbar Syed Hassan berkata daripada RM12 juta, RM5 juta akan dibelanjakan untuk beras yang dibeli oleh rakyat Malaysia dan RM7 juta untuk pengiklanan dan promosi.

Bernas mensasarkan 150 anak yatim dari pelbagai bangsa dan ugama untuk mendapat manfaat daripada kempen itu.

Proses pemilihan akan dijalankan secara berterusan dari masa ke semasa sehingga jumlah sasaran anak yatim dicapai.

Selain daripada jenama Bernas, kempen itu akan turut disertai oleh beberapa unitnya iaitu Jasmine Food Corp, Serba Wangi Sdn Bhd dan Era Bayam Kota Sdn Bhd di Semenanjung Malaysia sementara di Sabah dan Sarawak oleh Sabarice Sdn Bhd, Sazarice Sdn Bhd dan Liansin Trading Sdn Bhd.

Kesemua Bernas dan jenama beras yang menyertai yang dijual di kedai-kedai akan ditandakan dengan pelekat "Secupak budi, Sepenuh Hati".

Pembelian pek beras 2kg, 5kg atau 10kg akan menjuruskan kepada pendermaan beras kepada anak-anak yatim bagi pihak pengguna.

Syed Abdul Jabbar berkata kempen akan berjalan selama tiga hingga empat tahun dan akan disemak semula selepas itu. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain