121 Lagi Sekolah Agama Dibuka Di Johor Menjelang 2013 - Semasa | mStar

121 Lagi Sekolah Agama Dibuka Di Johor Menjelang 2013

JOHOR BARU: Sebanyak 121 buah sekolah agama akan dibuka di seluruh Johor menjelang tahun 2013 melibatkan kos pembinaan RM294 juta.

Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman berkata pembinaan sekolah yang mampu menampung 100,000 murid itu dilakukan menerusi pinjaman pembiayaan institusi kewangan Islam, Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB), manakala kerja pembinaan dilakukan syarikat Mysysnet Development Sdn Bhd.

"Pinjaman pembiayaan ini merupakan satu cara bagi mengatasi keperluan mendesak terhadap sekolah agama di negeri ini. Jika kerajaan negeri terus berharap kepada pembinaan sekolah agama menggunakan peruntukan tahunan seperti biasa, hanya enam sekolah sahaja yang mampu didirikan setiap tahun," katanya.

Abdul Ghani berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian pembiayaan projek pembangunan sekolah agama seluruh negeri Johor antara KFHMB dan MysysNet Development Sdn Bhd di sini Khamis.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Syariah KFHMB Sheikh Prof Dr Mohammad Abdul Razaq Al-Tabtabae.

Abdul Ghani berkata pembayaran pinjaman akan dilangsaikan kerajaan negeri dalam tempoh 15 tahun manakala kerja pembinaan sekolah terbabit akan melibatkan 300 kontraktor tempatan kelas E dan F.

Fasa pertama yang melibatkan 26 buah sekolah dijadualkan siap pada Disember tahun depan sebelum boleh digunakan untuk sesi pembelajaran 2013.

Letika ini terdapat 552 sekolah agama di seluruh Johor yang menampung 210,000 orang murid dengan 5,000 orang guru.

Daripada 552 sekolah itu, 386 beroperasi di bangunan sendiri manakala yang lain menumpang di sekolah kebangsaan, balai raya atau menyewa di premis perniagaan.

"Pembinaan ini juga memahatkan satu mercu tanda dalam sejarah sistem Pendidikan Agama Negeri Johor yang telahpun berusia lebih 100 tahun. Sepanjang lebih satu abad sejak kerajaan negeri memberi penekanan kepada pendidikan agama sempena wujudnya Undang-undang Tubuh Negeri Johor pada 1895, sekolah agama Johor kini berkembang pesat fasa demi fasa," kata Abdul Ghani.

Ketua Pegawai Eksekutif KFHMB Jamelah Jamaluddin berkata syarikat itu berbesar hati kerana terpilih sebagai pembiaya utama projek pembangunan berkenaan melalui kemudahan Murabahah Tawarruq.

Beliau berkata selain pembiayaan itu, pihaknya akan menyumbang kelengkapan untuk pusat sumber di sekolah-sekolah agama yang bakal dibuka itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

10 Ditahan Ganggu Majlis Perdana Menteri

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain