Sultan Muhammad V Akan Dimasyhur Sebagai Canselor Baru UMK

KOTA BARU: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, akan dimasyhurkan sebagai Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK) pada 19 September ini.

Naib Canselor UMK, Profesor Datuk Dr Zainai Mohamed berkata istiadat pemasyhuran itu akan berlangsung di kampus induk UMK di Bachok sempena Majlis Konvokesyen sulung universiti itu.

Katanya, pelantikan Sultan Kelantan itu dibuat mengikut Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 dan telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin berikutan canselor UMK sebelum ini, Sultan Ismail Petra, sedang gering.

Pada majlis konvokesyen sulung itu, seramai 266 graduan daripada Fakulti Keusahawan dan Perniagaan, Fakulti Agro Industri dan Sumber Asli dan Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan akan menerima ijazah sarjana muda masing-masing. katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Katanya untuk sesi pengambilan baru tahun ini, UMK menerima 6,000 permohonan manakala UMK hanya mampu mengambil kira-kira 1,000 pelajar sahaja.

Beliau berkata, kampus induk UMK itu akan beroperasi sepenuhnya September depan dan kesemua warga kerjanya di kampus sementara di Taman Bendahara, Pengkalan Chepa telahpun berpindah lebih awal.

Katanya, sejak universiti berkonsepkan keusahawanan itu beroperasi empat tahun lepas, kerajaan membelanjakan RM420 juta bagi membiayai kos fizikal, termasuk pembinaan kampus utamanya di Bachok, kampus cawangannya di Jeli dan kampus sementara di Pengkalan Chepa.

"Adalah diharapkan graduan UMK akan dapat menggunakan ilmu dan kemahiran yang mereka pelajari untuk menyumbang sama ada secara langsung atau tidak langsung kepada tranformasi ekonomi negara pada masa akan datang," katanya. - BERNAMA

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain