PM Berpendapat SPRM Telah Berusaha Sebaik Mungkin Banteras Rasuah - Semasa | mStar

PM Berpendapat SPRM Telah Berusaha Sebaik Mungkin Banteras Rasuah

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Rabu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah melaksanakan tugas mereka sebaik mungkin untuk membanteras rasuah ketika berdepan dengan pelbagai cabaran. "Banyak cabaran yang perlu diatasi tetapi mereka beriltizam untuk melakukan usaha terbaik demi menentukan rasuah ditangani secara paling efektif di negara ini," katanya kepada pemberita selepas Perbincangan Meja Bulat Online 1Malaysia pertama dengan pakar-pakar di pelbagai bidang di Pejabat Perdana Menteri di sini.

Beliau mengulas mengenai cadangan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) terhadap kematian pembantu politik Teoh Beng Hock, bagi penambahbaikan aspek perlindungan saksi yang disoalsiasat oleh SPRM.

Najib berkata, perubahan operasi akan dibuat kepada SPRM dari segi latihan di mana RCI menyatakan bahawa latihan yang ada kurang lengkap. "Jadi kita akan perkukuh latihan, kaedah soal siasat dan pengendalian saksi akan mematuhi garis panduan baru," kata beliau.

Laporan RCI menyatakan Teoh terdorong untuk membunuh diri akibat soal siasat yang agresif, tanpa henti dan begitu menekan oleh pegawai tertentu SPRM.

Najib juga berkata, terpulanglah kepada SPRM dan polis untuk menjalankan siasatan selanjutnya dan Peguam Negara untuk memutuskan bentuk tindakan berikutnya.

Beliau berkata, cadangan dibuat oleh anggota panel RCI itu tidak menjejas imej SPRM oleh kerana mereka bercakap mengenai individu berkenaan dan bukan pertubuhan itu secara keseluruhannya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?