Lelaki Myanmar Dipenjara Sebulan, Denda RM10,000 Kerana Cuba Beri Rasuah

KANGAR: Seorang buruh kontrak warga Myanmar dijatuhi hukuman penjara sebulan dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini Khamis kerana kesalahan cuba memberi rasuah RM20 kepada seorang konstabel sokongan dalam sekatan jalan raya di Kuala Perlis di sini tiga hari lepas.

Hakim Wan Norzanuar Wan Ahmad menetapkan hukuman penjara lima bulan jika tertuduh, Win Sein, 33, gagal membayar denda itu.

Beliau juga memerintahkan hukuman penjara itu berkuatkuasa dari tarikh tertuduh ditangkap pada 19 Julai lepas.

Win Sein, yang tidak diwakili peguam, mengaku bersalah meletakkan RM20 dalam topi keledar Ahmad Ghazali Abdul Halim supaya tidak mengambil tindakan ke atasnya yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri dalam sekatan jalan di Jalan Besar, Kuala Perlis pada 11.25 malam, 19 Julai lepas.

Ahmad Ghazali telah menangkap Win Sein dan dibawa ke Balai Polis Kuala Perlis sebelum diserah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk tindakan.

Win Sein yang dituduh mengikut Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 merayu mahkamah mengenakan hukuman ringan dengan alasan kehidupannya susah dan tidak menyedari bahawa perbuatannya itu merupakan satu kesalahan.

Bagaimanapun Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjahya Pencegahan Rasuah Malaysia, A. Hafizh Abu Bakar memohon mahkamah mengenakan hukuman setimpal dengan kesalahannya sebagai pengajaran kepada warganegara asing lain yang berada di negara ini.

Katanya kehadiran warga asing yang masuk secara haram ke negara ini adalah melanggar peraturan dan telah menimbulkan banyak masalah termasuk masalah sosial. - BERNAMA

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain