Laut China Selatan Dijangka Jadi Kawasan Konflik - Ahmad Zahid

TAWAU: Laut China Selatan dijangka menjadi kawasan konflik berikutan wujudnya pertindihan kepentingan daripada China di perairan berkenaan, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, menerusi Persidangan Menteri-menteri Luar di Bali yang berakhir Rabu mendapati perairan Laut China Selatan akan berdepan dengan konflik.

"China merasakan kepentingan itu kerana terdapat 300 bilion tong minyak dijangkakan berada di Laut China Selatan termasuk 600 bilion kubikmeter gas.

"Ini (minyak dan gas) disifatkan sebagai deposit hidrokarbon yang menarik perhatian China," katanya kepada media pada Taklimat Operasi (OP) Pasir di sini Khamis.

Beliau kini berada di sini bersama Editor Kanan media ke Pangkalan Hadapan, OP Pasir Sabah.

Ahmad Zahid berkata, disebabkan itu China mungkin mempunyai masalah dengan Malaysia, Brunei, Thailand, Filipina, Vietnam dan Kemboja.

Katanya, apabila Laut China Selatan menjadi kawasan konflik maka persepakatan menyeluruh dari negara-negara Asean amat diperlukan terutama yang terlibat dengan laut itu dari segi pemantauan tanpa menunjukkan konflik dengan China.

Menurut beliau, negara kuasa besar itu telah menambah aset-aset tenteranya di perairan berkenaan maka pihak Amerika Syarikat (AS) juga mahu menghantar aset-asetnya.

"Kita tidak mahu berlakunya pergeseran antara tentera laut AS dan tentera laut China serta tidak mahu Laut China Selatan menjadi kawasan konflik yang akhirnya akan memberi kesan kepada negara-negara yang menuntut.

"Oleh itu, kita menyarankan agar diadakan perbincangan bersama menerusi dialog dan pada masa sama tentera laut menggunakan aset-aset yang ada demi menjaga kawasan bersama," katanya.

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain