Hanya 19,000 Pemilik Kenderaan Perdagangan Daftar Dengan SPAD - Semasa | mStar

Hanya 19,000 Pemilik Kenderaan Perdagangan Daftar Dengan SPAD

PUTRAJAYA: Hanya 19,000 daripada 80,000 pemilik lesen kenderaan perdagangan di Semenanjung Malaysia, iaitu pengusaha pengangkutan awam bas, teksi, kenderaan pelancongan dan lori, mendaftar semula dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sejak 1 April lalu.

Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar meminta baki 61,000 pengusaha pengangkutan awam agar mendaftar segera dengan SPAD dan tidak menunggu sehingga hari terakhir pada 30 September.

"Sudah tiga bulan tetapi bilangan yang daftar masih agak kecil. Orang kita selaku suka buat 'last minit' dan berharap kita akan menyambung tempoh pendaftaran tersebut. Kita tidak boleh menyambung sebab perkara ini bukan ditentukan oleh SPAD tetapi oleh undang-undang. Perkara ini perlu dipandang serius.

"Di Wilayah Tengah sehingga kini hanya 20 peratus pengusaha pengangkutan awam sahaja berdaftar dengan SPAD," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan lebih 100 pengusaha pengangkutan awam darat, di sini Rabu.

Syed Hamid berkata bila SPAD menggantikan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP)semua pemilik lesen kenderaan perdagangan di Semenanjung Malaysia perlu mendaftarkan semula dengan SPAD.

Katanya mengikut Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (Pindaan) 2010, kegagalan pelesen mendaftar semula dalam tempoh yang diberikan akan menyebabkan lesen tersebut luput.

Jelasnya pendaftaran semula juga membolehkan SPAD mengemaskinikan segala maklumat pelesen yang diperlukan seperti alamat, nombor telefon, umur, jangka hayat lesen pengusaha sekaligus meningkatkan kawal selia serta memudahkan transformasi industri pengangkutan awam darat di negara ini.

Sementara itu Syed Hamid berkata permohonan untuk Lesen Pengeluaran Sementara (LPS) bagi perkhidmatan bas tambahan untuk musim perayaan Aidilfitri dibuka mulai 1 Ogos hingga 15 Ogos depan.

"Tempoh LPS ini adalah tujuh hari sebelum dan lapan hari selepas perayaan," katanya lagi.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal