Suhakam Kumpul Maklumat Selesai Isu Tanah Adat - Semasa | mStar

Suhakam Kumpul Maklumat Selesai Isu Tanah Adat

GUA MUSANG: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) sedang mengumpul maklumat daripada masyarakat Orang Asli seluruh negara bagi menyelesaikan isu tuntutan tanah adat dan hak-hak lain membabitkan kaum berkenaan.

Pengerusinya Tan Sri Hasmy Agam berkata setiap maklumat dan aduan yang dikemukakan Orang Asli adalah rahsia dan laporan mengenainya akan dibentangkan di Parlimen.

"Kami jangkakan perkara ini dapat disiapkan Julai tahun depan, tetapi kini masih lagi memerlukan banyak maklumat daripada masyarakat Orang Asli sama ada berhubung isu tanah adat, kehidupan, pelajaran dan sosial mereka.

"Kita mengambil kira semua aspek berhubung isu terbabit kerana kita tidak mahu ada kepincangan selepas ini yang menyukarkan penyelesaian seterusnya," katanya kepada media selepas Majlis Inkuiri Nasional Hal Tanah Adat Orang Asli di Kampung Kuala Betis di sini, Selasa.

Dalam Inkuiri Nasional itu, masyarakat Orang Asli dipanggil untuk memberi maklumat secara rahsia. Turut hadir wakil Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Pejabat Tanah dan Galian Negeri (PTG) Kelantan, Jabatan Hutan Kelantan dan Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang.

Hasmy berkata isu tanah adat perlu diselesaikan secara baik dan teratur demi masa depan kaum itu.

Beliau berkata Inkuiri Nasional yang diadakan di Johor, Perak dan Kelantan mendapat sambutan baik daripada masyarakat Orang Asli.

Minggu depan, inkuiri itu akan diadakan di Pahang.

Hasmy berkata SUHAKAM, yang menjadi orang tengah dalam menyelesaikan isu berkenaan, mendapat kerjasama daripada pelbagai jabatan kerajaan termasuk kementerian terbabit. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Selangorku Slogan Baru Negeri

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel