Kerajaan Akan Pastikan Sasaran Ekonomi Dicapai: Nor Mohamed - Semasa | mStar

Kerajaan Akan Pastikan Sasaran Ekonomi Dicapai: Nor Mohamed

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan memastikan semua sasaran yang ditetapkan di bawah pelbagai pelan ekonomi dicapai meskipun ketidaktentuan di Amerika Syarikat dan Eropah disebabkan oleh krisis kewangan negara-negara berkenaan.

"Ia (krisis di AS dan Eropah) tidak akan menyebabkan kita berdepan dengan banyak masalah tetapi merekanya tentunya menjadi sekatan," kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, pada Seminar mengenai Amalan Terbaik dalam Industri Pembinaan di sini Selasa.

Beliau berkata defisit dan hutang AS menjadi polemik sekarang ini, manakala masalah di Greece membebankan Kesatuan Eropah dan tiada penyelesaiannya lagi.

Bagaimanapun, Nor Mohamed berkata, rakyat Malaysia perlu bekerja keras untuk mengatasi kesukaran persekitaran ekonomi yang tidak begitu baik ini.

Nor Mohamed berkata unjuran pertumbuhan keluaran dalam negara kasar kerajaan bagi tahun ini antara lima hingga enam peratus kekal pada kedudukan yang tepat setelah unjuran dibuat berdasarkan kepada persekitaran ekonomi dunia yang tidak memberangsangkan.

"Apabila kita merancang ekonomi kita, semua ini telah diambil kira dan tumpuan kita sekarang dan beberapa tahun akan datang ialah untuk mengukuhkan daya saing berorientasikan eksport dan antarabangsa," katanya.

Beliau berkata pengeksport seharusnya menunjukkan kehebatan dan memampuan sebenar mereka untuk mengekalkan status negara sebagai pusat eksport yang cemerlang dalam persaingan sengit daripada negara-negara lain.

"Lebih banyak syarikat tempatan perlu menyasar untuk menjadi peserta serantau dan bersaing dengan syaikat yang setanding dengan mereka di peringkat global bagi mendapatkan hasil dari seberang laut," katanya.- BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain