Hampir 20,000 Pengunjung Kunjungi Festival Ekspresi Seni KL 2011 - Semasa | mStar

Hampir 20,000 Pengunjung Kunjungi Festival Ekspresi Seni KL 2011

KUALA LUMPUR: Hampir 20,000 pengunjung membanjiri Festival Ekspresi Seni Kuala Lumpur (KL) yang diadakan sempena Festival KL 2011 di Jalan Bukit Bintang di sini sejak pagi hingga malam Sabtu.

Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) Datuk Seri Kamaruddin Siaraf berkata sambutan kali ini amat menggalakkan kerana pengunjung termasuk pelancong asing dihidangkan dengan pelbagai acara sepanjang hari bermula dari 8 pagi hingga 12 tengah malam termasuk pertunjukkan jalanan.

"Festival Ekpresi Seni ini merupakan acara yang menarik apabila ia menggabungkan seni kontemporari dengan seni tradisional yang menjadi hub kesenian antarabangsa.

"Dengan kombinasi seni budaya masyarakat Melayu, Cina, Punjabi dan India ini, kita dapat menunjukkan kepada pelancong luar negara mengenai budaya Malaysia yang terdapat di negara ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan festival itu di sini malam Sabtu.

Majlis pelancaran itu turut disempurnakan bersama Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan dan Pemantauan) Kementerian Pelancongan Dr Junaida Lee Abdullah dan Ketua Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Datuk Norliza Rofli.

Festival selama dua hari berakhir esok itu menampilkan pelbagai persembahan kebudayaan dan kesenian untuk menyemarakkan seni dan budaya serta memberi ruang dan peluang kepada khalayak tempatan dan pelancong luar negara menyaksikan sendiri keindahan dan kepelbagaian seni dan budaya masyarakat Malaysia di samping menterjemahkan hasrat kerajaan untuk menjadikan Kuala Lumpur sebagai pusat kesenian antarabangsa.

Antara persembahan menarik malam ini ialah perrsembahan nyanyian daripada Hazama dan One Nation Emcees, Pergendangan 24 Musim, Pergendangan Bhangra dan persembahan Kota Seniman.

Sementara itu, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim dalam rakaman ucapannya pada majlis malam Sabtu berkata, Ekspresi Seni KL adalah satu pernyataan seni kepada warga kota dan masyarakat Malaysia khasnya bahawa negara ini mempunyai adunan seni kebudayaan tradisi dan moden dari pelbagai kaum termasuk Melayu, Cina dan India yang menjadi hub kesenian antarabangsa.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain