Kementerian Bangunkan Kurikulum Dalam Bidang Perkhidmatan:Subramaniam - Semasa | mStar

Kementerian Bangunkan Kurikulum Dalam Bidang Perkhidmatan:Subramaniam

SHAH ALAM: Kementerian Sumber Manusia bercadang membangunkan kurikulum latihan kemahiran untuk bidang-bidang baru khususnya dalam sektor perkhidmatan yang mampu menyediakan peluang pekerjaan lebih meluas.

Menterinya Datuk Dr S. Subramaniam berkata usaha itu adalah selaras dengan penekanan kerajaan kepada bidang perkhidmatan sebagai paksi pertumbuhan utama negara.

"Kementerian akan teliti kemahiran yang diperlukan pada masa sekarang (dalam bidang perkhidmatan) dan akan menyediakan latihan itu mengikut keadaan.

"Sebagai kerajaan, kita akan beri sokongan penuh dengan sediakan kurikulum dan latihan kepada tenaga pengajar dalam sektor perkhidmatan agar mereka boleh memenuhi keperluan industri dan seterusnya bantu kerajaan tingkat sumbangan sektor perkhidmatan sebanyak 55 peratus kepada pertumbuhan ekonomi negara," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Ketua-Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Bertauliah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPM) Tahun 2011 di sini, Khamis.

Subramaniam turut mencadangkan Pusat Bertauliah JPM di seluruh negara supaya memberikan lebih fokus kepada latihan kemahiran dalam bidang perkhidmatan berbanding sebelum ini yang banyak menjurus kepada pembuatan.

Sementara itu, beliau berkata kurikulum latihan kemahiran yang ditawarkan oleh agensi kerajaan dan swasta di negara ini dijangka dapat diseragamkan menjelang akhir tahun ini.

Beliau berkata usaha itu yang dibuat menerusi Majlis Penyelarasan Kemahiran Kebangsaan, yang dipengerusikannya, adalah untuk memastikan sijil yang dikeluarkan diasaskan kepada hanya satu sijil iaitu Sijil Kemahiran Malaysia.

Subramaniam berkata langkah itu antara usaha kementerian mengarusperdanakan latihan kemahiran agar ia menjadi pilihan utama khususnya untuk lepasan Sijil Pelajaran Malaysia.

"Kita mahu supaya dalam negara ini semua latihan dalam bidang-bidang tertentu akan mengikuti kurikulum yang sama.

"Kementerian kini tunggu pandangan pihak-pihak berkepentingan dalam perkara ini dan hasil pandangan itu akan dibawa ke Jawatankuasa Pembangunan Modal Insan menjelang akhir tahun ini untuk diputuskan," katanya.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kes Buli Di Sekolah Catat Penurunan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel