Jakim, MAIN Tidak Beri Sijil Halal Produk Sama Nama Dengan Yang Tidak Halal - Semasa | mStar

Jakim, MAIN Tidak Beri Sijil Halal Produk Sama Nama Dengan Yang Tidak Halal

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) tidak mengiktiraf serta memberi sijil dan logo halal kepada produk yang namanya menyamai produk tidak halal.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Rohani Abdul Karim berkata langkah itu sejajar dengan piawaian halal yang ditetapkan.

Produk berkenaan termasuk bak kut teh, bir dan bakon yang sebelum ini pernah menggunakan label 'halal' dan ini mengelirukan orang ramai, katanya menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perihal Dagangan 2011, di Dewan Negara, di sini Isnin.

Sehubungan itu katanya, rang undang-undang tersebut apabila dilulus dan diwartakan kelak memperuntukkan hanya sijil halal yang dikeluarkan Jakim dan MAIN saja diterima.

"Rang undang-undang itu juga penting bukan sahaja untuk melindungi pengguna malah menyediakan platform bagi menggalakkan perniagaan serta perdagangan lebih beretika," katanya.

Rohani berkata rang undang-undang itu juga memberi kuasa penuh kepada Jakim dan Main untuk mengeluarkan sijil serta logo halal bagi mengelakkan kekeliruan dalam kaedah pensijilan sebelum ini.

"Banyak keraguan termasuk dikatakan sijil dan logo halal dikeluarkan secara sewenang-wenangnya. Justeru, dengan kelulusan rang undang-undang itu, pengusaha perlu melihat tarikh luput pensijilan yang diperoleh. Kalau sudah tamat, mereka perlu memohon untuk mendapatkan sijil halal di Jakim atau MAIN," katanya.

Mengenai peraturan pengeluaran sijil dan logo halal, beliau berkata semua permohonan akan disemak oleh Jakim dan MAIN sebelum sijil dikeluarkan dalam tempoh 30 hari daripada tarikh pembayaran yuran permohonan dibuat.

Rang undang-undang itu kemudian diluluskan. Dewan Negara sebelum itu meluluskan Rang Undang-undang Petroleum (Cukai Pendapatan)(Pindaan) 2011. - BERNAMA

Artikel Sebelum

IPU Masih Di Tahap Sederhana

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain