Bersih 2.0: Kronologi Perhimpunan Patriot - Semasa | mStar

Bersih 2.0: Kronologi Perhimpunan Patriot

Gas pemedih mata dilepaskan ke arah penunjuk perasaan di hadapan Menara Maybank, Kuala Lumpur. - Foto THE STAR Oleh CHAN TAK KONG
Gas pemedih mata dilepaskan ke arah penunjuk perasaan di hadapan Menara Maybank, Kuala Lumpur. - Foto THE STAR Oleh CHAN TAK KONG

KUALA LUMPUR: Berikut adalah kronologi suasana menjelang perhimpunan patriot yang disertai Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia di Jalan Bukit Bintang menuju ke Stadium Merdeka pada pukul 10 pagi, Sabtu.

4.20 petang: Pihak polis dan pasukan FRU bersurai dan memohon orang ramai supaya beredar di sekitar Jalan Pudu untuk tujuan keselamatan.

4.10 petang: Keadaan di Jalan Pudu masih lagi terkawal dan pasukan FRU dalam keadaan siap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

4.00 petang: Beberapa pihak pengurusan hotel Swiss Garden mengawal pintu masuk ke hotel terbabit selepas orang ramai berlari bertempiaran kerana diarahkan polis untuk meninggalkan kawasan sekitar Jalan Pudu.

3.50 petang: Polis melepaskan gas pemedih mata ke arah penyokong Bersih di sekitar Jalan Pudu.

3.30 petang: Pemuda Umno bersurai dan perarakan ke Stadium Merdeka tidak diteruskan.

3.20 petang: Helikopter polis melakukan rondaan di ruang udara bagi memantau keadaan persekitaran.

3.10 petang: Kumpulan gabungan masih berkumpul di Jalan Bukit Bintang dan enggan bersurai.

2.45 petang: Abdul Azeez ditahan oleh polis. Sebelum itu, Khairy dan Lokman ditahan polis.

2.30 petang: FRU melepaskan gas pemedih mata terhadap penyokong gabungan itu.

2.15 petang: Perarakan tetap diteruskan dalam keadaan hujan.

2.10 petang: Pasukan FRU berkumpul di hadapan Am Bank, Jalan Pudu. Mereka dalam keadaan siap sedia untuk mengambil tindakan jika gabungan itu meneruskan perarakan menuju ke Stadium Merdeka.

1.45 petang: Para penyokong Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka. Reezal Merican mengingkari perintah larangan untuk memimpin Patriot di Bukit Bintang.

1.40 petang: Khairy tiba di kawasan perarakan. Abdul Azeez menyusul lima minit kemudian.

1.30 petang: Para penyokong Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka sambil menyanyikan lagi, "Inilah Barisan Kita." Ia diketuai Ahli Jawatankuasa Pemuda Umno Pusat, Lokman Adam. Kelibat Khairy dan Abdul Azeez tidak kelihatan.

1.20 petang: Lebih 500 Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia berkumpul di hadapan BB Plaza, Jalan Bukit Bintang dan mengedarkan baju Patriot berwarna merah.

Namun kelibat Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Presiden Kelab 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim masih belum kelihatan.

Mereka melaungkan slogan, "Hidup rakyat, hidup Malaysia, hancur Anwar, hancur Ambiga."

1.15 petang: Lebih 1,000 penyokong Bersih mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka.

12.50 tengah hari: Semua media elektronik dan cetak berkumpul di hadapan bangunan BB Plaza, menunggu ketibaan kedua-dua kumpulan.

12.45 tengah hari: Media dimaklumkan oleh sumber bahawa perhimpunan ditunda ke 1 petang.

12.30 tengah hari: Kelibat kedua-dua kumpulan masih belum kelihatan.

12.10 tengah hari: Kelibat ahli Pemuda Umno dan Kelab 1Malaysia masih belum kelihatan di sekitar Jalan Bukit Bintang. Orang ramai dan pelancong asing masih melalui jalan ini dan mengunjungi pusat membeli belah berhampiran.

10.30 pagi: Kedai di sekitar Jalan Bukit Bintang beroperasi seperti biasa. Hampir semua kedai dibuka pada pukul 10 pagi. Orang ramai dan pelancong asing menikmati sarapan pagi di restoran berdekatan. Keadaan masih lagi terkawal.

9.40 pagi: Media dimaklumkan oleh ahli Pemuda Umno bahawa perarakan ditangguhkan ke 12.30 tengah hari.

9.30 pagi: Pelancong asing dilihat mengunjungi kawasan membeli-belah berhampiran manakala orang ramai yang bekerja pada hari ini turut melalui kawasan ini.

9.20 pagi: Keadaan lalu lintas kelihatan lengang dan pergerakan kenderaan serta motosikal bergerak lancar.

9.00 pagi: Keadaan di sekitar kawasan Bukit Bintang kelihatan tenang dan terkawal. Kumpulan media mula membanjiri kawasan sekitarnya sementara menunggu ketibaan peserta himpunan Patriot.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain