Dewan Negara Lulus Tiga Rang Undang-Undang - Semasa | mStar

Dewan Negara Lulus Tiga Rang Undang-Undang

KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang Maktab Kerjasama (Perbadanan) (Pindaan) 2010 adalah antara tiga rang undang-undang yang diluluskan persidangan Dewan Negara di sini, Selasa.

Rang undang-undang itu bertujuan menubuhkan Kolej Koperasi Malaysia bagi menggantikan Maktab Kerjasama Malaysia (MKM) dalam usaha melonjakkan sektor koperasi di negara ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe ketika menggulung perbahasan rang undang-undang itu berkata, menerusi pindaan itu, MKM akan lebih berdaya saing dalam melahirkan pembangunan modal insan selain memperkukuhkan gerakan koperasi di negara ini.

"Fungsi kolej ini antara lain untuk menganjurkan kursus-kursus peringkat diploma dalam pengajian koperasi dan pelbagai program lain yang dapat meningkatkan prestasi sektor berkenaan di negara ini," katanya.

Dua lagi rang undang-undang yang turut diluluskan ialah Rang Undang-undang Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (Pemerbadanan) (Pindaan) 2011 dan Rang Undang-undang Penggalakan Pelaburan (Pindaan) 2011 yang dibentangkan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Tun Mahathir.

Kesemua rang undang-undang tersebut diluluskan tanpa sebarang pindaan.

Persidangan dewan disambung esok. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain