Kerajaan Komited Pastikan Rakyat Sedar Tentang Keselamatan Jalan Raya - Semasa | mStar

Kerajaan Komited Pastikan Rakyat Sedar Tentang Keselamatan Jalan Raya

KOTA KINABALU: Kerajaaan komited memastikan setiap rakyat di negara ini mempunyai kesedaran yang tinggi dalam soal keselamatan jalan raya dan menanam budaya selamat dalam kehidupan seharian masing-masing.

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim Bakri berkata ini termasuk mengadakan kempen kesedaran melalui proses pendidikan di semua peringkat secara mapan dan berterusan.

Program pendidikan itu bukan sahaja dilakukan melalui proses pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran kurikulum keselamatan jalan raya sedia ada di peringkat sekolah tetapi mendapat sokongan berlanjutan aktiviti kempen advokasi yang beterusan melalui pelbagai saluran media dan program kesedaran komuniti, katanya kepada Bernama di sini, Selasa.

Bagaimanapun, katanya keberkesanannya dijangka akan lebih meningkat sekiranya kesemua institusi pekerjaan seperti pejabat kerajaan, swasta serta seluruh majikan melakukan bersama kempen kesedaran di premis masing-masing secara berterusan bagi membudayakan keselamatan kepada setiap pekerja.

"Majikan sewajarnya membuat program secara menyeluruuh merangkumi bukan sahaja keselamatan di premis pekerjaan tetapi di luar premis khususnya semasa pekerja memandu pergi dan balik ke tempat kerja atau semasa melaksanakan pekerjaan seperti mereka yang bekerja sebagai pemandu kenderaan.

"Saya percaya melalui pendekatan bersama antara majikan dan pihak kesatuan sekerja, yang sentiasa berganding bahu meningkatkan kesedaran ini, akan mampu mengurangkan kadar kematian," katanya.

Abdul Rahim berkata sehingga tahun lepas sahaja, kadar kematian di jalan raya mencecah 6,835 kematian setahun atau 19 kematian sehari manakala kerugian purata kos sosial yang terpaksa di tanggung negara pula ialah sekitar RM9 bilion setiap tahun. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Kembar Seiras Rentung Dalam Kebakaran

Artikel Berikut

Kerajaan Naik Taraf Akses Internet Negara

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain