Perhimpunan Bersih Batal Jika Tuanku Mizan Menitahkannya - Ambiga - Semasa | mStar

Perhimpunan Bersih Batal Jika Tuanku Mizan Menitahkannya - Ambiga

PETALING JAYA: Perhimpunan haram anjuran Gabungan untuk Pilihan Raya yang Bersih dan Adil (Bersih) yang dijadual diadakan Sabtu ini akan dibatalkan sekiranya Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menitahkan supaya tidak diteruskan.

Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga berkata, pihaknya menjunjung titah Seri Paduka terutamanya supaya diadakan perbincangan mengenai tuntutan yang dibawa oleh Bersih.

Bagaimanapun beliau berharap dapat menghadap baginda dalam masa terdekat untuk menyuarakan hasrat yang diperjuangkan Bersih.

Ditanya sama ada perhimpunan Bersih akan dibatalkan sekiranya Tuanku Mizan bertitah agar ia tidak diteruskan, Ambiga berkata: "Ya".

Beliau berkata demikian kepada pemberita di sini, Isnin.

Namun Ambiga menegaskan bahawa satu pengumuman rasmi mengenainya akan dibuat dalam masa terdekat berhubung status sebenar perhimpunan berkenaan.

"Sebenarnya kita sudahpun buat keputusan semalam dalam mesyuarat khas Jawatankuasa Bersih, cuma sekarang kita mahu persembahkan keputusan berkenaan kepada Yang di-Pertuan Agong bagi menghormati Seri Paduka.

"Kita akan buat pengumuman yang sepatutnya pada masa itu," katanya.

Berhubung sekiranya permohonannya gagal, Ambiga berkata satu pengumuman rasmi mengenainya juga akan dibuat sebelum Sabtu ini.

Katanya, surat permohonan menghadap baginda akan dihantar pada hari ini.

Sementara itu mengulas mengenai titah khas Tuanku Mizan yang dikeluarkan Istana Negara pada Ahad malam, Ambiga berkata, jawatankuasa Bersih menjunjung serta akan mematuhi titah berkenaan.

"Bersih akan patuh kepada titah Yang di-Pertuan Agong untuk berdialog ke arah mewujudkan satu konsensus nasional bagi reformasi sistem pilihan raya dan proses pembangunan demokrasi di Malaysia," katanya.

Dalam pada itu beliau juga mengadakan pertemuan dengan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi bagi membincangkan mengenai perhimpunan Bersih khususnya berkaitan titah Tuanku Mizan.

"Saya diberitahu oleh seorang kenalan bahawa Tun Abdullah mahu bertemu saya. Saya berterima kasih kepada Tun Abdullah diatas nasihat yang beliau berikan berhubung isu ini," katanya.

Diminta mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa kerajaan tidak akan menghalang perhimpunan berkenaan sekiranya diadakan di dalam stadium, Ambiga berkata perkara itu perlu dibincangkan bersama jawatankuasanya terlebih dahulu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain